МАЊИ ПРИТИСАК НА КОВИД ОДЕЉЕЊА, У БОЛНИЦИ ИПАК ВИШЕ ОД 100 КОВИД ПАЦИЈЕНАТА

Иако се последњих дана бележи мањи притисак на ковид одељења, у смедеревској болници и даље је више од 100 пацијената код којих је потврђен, или се сумња да су оболели од новог корона вируса. Добра вест је и та што је, како нам је потврдио вршилац дужности директора Ненад Ђорђевић, већ неколико дана, број пријема нижи од броја отпуста, а бележи се и нешто блажа клиничка слика хоспитализованих у односу на други пик првог таласа забележен почетком јула.

-У једном тренутку имали смо и 170 хоспитализованих, сада је на ковид одељењу смештено 117 пацијената. Али то је цифра која се мења на дневном нивоу, с обзиром на то да има доста отпуста, али и пријема. Последњих дана нам је број отпуста виши него број пријема, деси се да неког дана тај однос буде другачији, али свеукупно, одржава се неки баланс. До краја дана вероватно ћемо имати још мањи број хоспитализованих, с обзиром на то да неки пацијенти чекају отпуст. Тренутно је на респираторима 7 пацијената – каже за наш портал Ђорђевић.

Међутим, у односу на претходнио период, на болничком лечењу сада је много више суграђана, него пацијената из других градова.

-Велики број пацијената које смо у првом налету примили из других градова, када смо проглашени за ковид болницу, отпуштен је, и сада је тај однос хоспитализованих знатно другачији. Тренутно је код нас око 100 Смедереваца, а остало су пацијенти са стране. Напомињем да се, када говоримо о епидемији, примењује симптоматска терапија, односно, на одељења се примају сви код којих симптоми указују на могућност инфекције и сви они се подједнако третирају. Последњих дана бележимо и блажу клиничку слику примљених пацијената, јесте да одређени број њих има пнеумоније, али оне не изазивају тако тешка стања која смо имали почетком и средином јула – наводи Ђорђевић.

Да је клиничка слика пацијената тренутно лакша, говори и податак да је у смедеревској болници пре петнаестак дана коришћено дупло више кисеоника на дневном нивоу за збрињавање ковид пацијената него што је то случај сада.

Ј.В.

Comments are closed.