ОД ПОНОЋИ ПРЕДИЗБОРНА ТИШИНА, БИРАЧКИ ОДБОРИ ПРЕУЗИМАЈУ ИЗБОРНИ МАТЕРИЈАЛ

Предизборна тишина пред парламентарне, покрајинске и локалне изборе почиње вечерас у поноћ и трајаће до недеље, 21. јуна, до 20 часова, када се затварају бирачка места. Током предизборне тишине забрањена је изборна пропаганда, одржавање јавних скупова и објављивање процене изборних резултата. Такође, на бирачком месту, као и на 50 метара од њега, забрањено је истицање симбола и пропагандног материјала учесника у изборима.

На парламентарним изборима учествоваће 21 изборна листа странака и коалиција, а цензус потребан за освајање посланичких мандата је 3 одсто од броја бирача који изађу на изборе. Према подацима РИК-а, право гласа на предстојећим изборима има 6.583.665 грађана Србије.

У Смедереву, право гласа на локалним изборима има 96.606 грађана, док гласачко право на парламентарним изборима има 98.010 грађана, потврђено је за наш портал у Градској изборној комисији. У Смедереву ће се гласати на 78 бирачких места.

Како нам је речено у ГИК-у, до поноћи ће председницима бирачких одбора бити подељен изборни материјал, који ће бити запечаћен до недеље у 7 часова, када се отварају бирачка места. Такође, за све чланове комисија обезбеђена је заштитна опрема – маске и рукавице, које су обавезни да носе на бирачким местима, а заштитна опрема је обезбеђена и за грађане који излазе на биралишта, и на сваком бирачком месту биће маске и рукавице за бираче који буду желели да их користе приликом гласања.

Ј.В.

Comments are closed.