СТРЕЛИШТЕ – МЕСТО ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ

После двомесечне паузе, због епидемије вируса корона, на смедеревском ваздушном стрелишту у Спортској хали, половином маја покренуте су редовне активности. Селекције кадета/кадеткиња и млађих јуниора/јуниорки припремају се за такмичења која су планирана за летње месеца, али и за она која су се требала одржати у марту и априлу, а сада су одложена за јесен. Настављена је и школа стрељаштва, као и 12. Смедеревска лига у стрељаштву у којој између осталих, наступа и велики број рекреативаца, саопштено је из Стрељачке дружине Смедерево.

Стрељачка дружина „Смедерево“, после двомесечне паузе настале због епидемије вируса ковид-19, половином маја је наставила своје редовне активности, у складу са свим обавезујућим и препорученим мерама превенције и заштите од ове болести. На ватрену линију су се прво вратиле такмичарске селекције. Кадети и млађи јуниори заустављени су пред своја најважнија такмичења у сезони ваздушним оружјем. Најпре је одложено треће коло Купа Србије у Б развојном програму, а самим тим и финале Купа које је требало бити одржано у Смедереву последњег викенда у марту. Одложено је и државно првенство у Б програму, које је такође, требало да се одржи у нашем граду 22. марта, а управо на последњем такмичењу које је било квалификационо за Првенство Србије млади стрелци „Смедерева“ освојили су чак осам одличја. Оба ова такмичења биће одржана у новим терминима у октобру. А у јуну, јулу и августу такмичиће се у дисциплини тростав ваздушном пушком.
Сезона за стрелце у Ц националном програму није ни почела. Регионално и државно првенство, на којима стрелци смедеревске дружине редовно освајају и појединачне медаље и екипне трофеје, а која су била планирана за април и мај, одложена су за септембар и октобар. До тада смедеревски стрелци ваздушном пушком настављају да се такмиче у оквиру 12. Смедеревске лиге у стрељаштву. Прошлог петка је одржано четврто коло, а до краја јуна биће одржана и преостала три кола. Финале лиге, осносно шести Смедеревски куп планиран је за 3. јул.
Сва међународна такмичења у стрељаштву одложена су за јесен или наредну годину (Олимпијске игре у Токију). Шести Валтер омладински куп, који је израстао у референтни турнир за млађе категорије, задржао је планирани термин одржавања од 6. до 8. новембра, а активности на његовој организацији су у току.
С обзиром на планирана такмичења стрелиште у Смедереву биће активно током читавог лета. Школа стрељаштва Стрељачке дружине „Смедерево“ за узраст од 10 до 15 година врши упис нових полазника. Позив је отворен и за одрасле. Стрељаштво је спорт за све генерације и старосна ограничења практично не постоје. За све који желе да се опробају у овом спорту, као и некадашње стрелце постоје стални термини за рекреацију, обезбеђено оружје, мете и дијаболе и уз стручни надзор тренера дружине могу пуцати из серијске или стандардне ваздушне пушке или ваздушног пиштоља.
Почетни тренинзи школе стрељаштва и рекреације су бесплатни, а више информација може се добити на телефон 065/506-777-0 или на Стрелишту у Спортској хали Смедерево, улаз са бочне, северне стране.

ПОРОДИЧНИ ТРЕНИНЗИ

Управо захваљујући школи стрељаштва и рекреативним тренинзима за одрасле стрелиште у Смедереву је постало место за целу породицу. Полазник школе стрељаштва у сезони 2014/2015. Душан Бојић проглашен за најбољег кадета Србије за 2019. годину у дисциплини ваздушни пиштољ. Две године касније у сезони 2017/2018. стрељаштвом је почела да се бави и његова две године млађа сестра Ивона, која је данас перспективна кадеткиња у дисциплини стандардна ваздушна пушка. И то није све. И њихови родитељи Велимир и Ана, који су долазили са њима на тренинге заволели су овај спорт. Тата Велимир се први охрабрио и почео да се такмичи у 10. Смедеревској лиги у стрељаштву, сезона 2017/2018, а од прошле године такмичи се и мама Ана. И то није усамљен случај у стрељачкој дружини „Смедерево“. Лука Миливојевић, полазник школе стрељаштва у сезони 2017/2018. данас је најбољи кадет дружине у дисциплини ваздушни пиштољ, а и његов тата Горан од ове године се такмичи у Смедеревској лиги серијском ваздушном пушком. Од раније су познати случајеви родитеља који су се стрељаштвом успешно бавили у младости, а сада су њихова деца достигла или превазишла њихове некадашње успехе. Отац Саша и син Вељко Илић, мајка Јелена и кћерка Наталија Тасић, отац Дејан и синови Петар и Немања Адамовић. Овај тренд се наставља па, тако и данас на стрелишту у последњој генерацији школе стрељаштва имамо нове стрељачке породице, о којима ће се тек причати и писати.

СДН

фото: Стрељачка дружина Смедерево

Comments are closed.