ONLAJN IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SUNČANA STRANA ULICE“

Smederevski autor Živan Vanja Panić, koji se više od 30 godina bavi umetničkom fotografijom, i koji je za sve to vreme izlagao na više stotina kolektivnih i samostalnih izložbi, odlučio je, da shodno aktuelnoj situaciji, deo svog rada predstavi na onlajn izložbi, koja će biti postavljena u četvrtak, 14. maja.

-Kako je kultura, kao i sve drugo, umrla, mislim da i u ovo doba ipak može da se održava, na neki drugi način. Trenutno imam dve izložbe fotografija koje su trebale da obiđu celu Srbiju ove i sledeće godine, ali sada je sve to stalo. Izlagačka delatnost neće više biti kao nekada, moramo da smišljamo nove načine. Mislim da dobar način može da bude onlajn izlaganje na društvenim mrežama i na sajtovima institucija kulture. Pre dve godine, 2018. sam imao izložbu o nekim Smederevcima, i nju sam prilagodio za ovaj vid izlaganja. Već ovih dana će izložba „Sunčana strana ulice (neki Smederevci)” biti u isto vreme postavljena na mom ličnom profilu na fejsbuku, kao i na velikim fejsbuk grupama, u raznim novinama i na sajtovima kulturnih institucija – navodi ovaj autor i dodaje:

-Ovo je tako reći pilot projekat, mislim da koliko god da se život vrati u normalu, izlagačka delatnost nikada više neće biti kao pre. A i ako bude, ovo je dodatak, izložbu će moći da vide i ljudi koji nemaju naviku da dolaze na otvaranja, idu po galerijama,… pa ako im se to servira kući, postaće i oni konzumenti. Jednostavno, kako reče radijski voditelj Marko Janković, ako Beograđani neće na reku, doći će reka kod njih (u vreme poplava). Mislim da je ovakav vid izlagaštva neminovan, jedino je ovaj vid kulture (a pri tome mislim na slikarstvo, vajarstvo, fotografiju… – sve grane likovne umetnosti) ostao da čeka goste u polupraznim galerijama. Prvi prodor u kuće su napravili film, pozorište i muzika razvojem televizije, zatim novinarstvo razvojem interneta… Uz njih su prošli pisci, scenaristi, muzičari, novinari, glumci, novinski fotografi, scenografi, kostimografi … više ne morate da idete u pozorište, bioskop, ni u trafiku da kupite novine. Jedino likovni umetnici broje posetioce isključivo u galerijama. Naravno da izložba može da se doživi na pravi način jedino u galeriji, kao što film doživiš tek kada ga vidiš na velikom platnu, ili izložbu fotografija kada ispred tebe stoji fotografija formata 50 x 70 cm osvetljena reflektorima, ali i onlajn izložba će doneti dosta novih zainteresovanih koji će u budućnosti dolaziti u galerije – ističe Panić.

Ukoliko ste zainteresovani da pogledate izložbu ovog autora, to možete učiniti putem sledećeg linka: https://drive.google.com/drive/folders/1R6PqrU7ZRRJT-0LJpvEKQ1l6utV9CtSW?usp=sharing

SDN

Comments are closed.