ЕУ И САВЕТ ЕВРОПЕ: ПОДРШКА ЗАПОСЛЕНИМА У ЛОКАЛНИМ УПРАВАМА КОЈИ ПРВИ ПУТ РАДЕ ОД КУЋЕ

Кроз програм „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“, који заједнички финансирају Европске унија и Савет Европе, а спроводи Савет Европе у сарадњи са пројектним партнерима Министарством државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), пружена је стручно-техничка подршка општинама и градовима широм Србије, током ванредног стања, наведено је у заједничком саопштењу учесника пројекта.

Градови и општине у Србији су суочене са различитим изазовима у настојању да организују посао у околностима изазваним пандемијом вируса ЦОВИД-19, те су затражиле подршку СКГО, партнера на програму „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“, како би лакше превазишле новонасталу ситуацију. Један од изазова за градове и општине у Србији односио се на паралелну организацију ефикасног рада од куће за део запослених и истовремено, омогућавање функционисања основних услуга за грађане.

-СКГО је у оквиру програма „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“ општинама и градовима обезбедио стручну помоћ у тумачењу препорука и одлука државних органа током ванредног стања, дефинисању статуса лица која су у изолацији или у самоизолацији и обезбеђивању заштите запослених који су у директном контакту са грађанима – саопштено је јавности.

На основу пристиглих питања и захтева, стручна служба СКГО је, између осталог, израдила и два модела правних аката – модел решења о раду од куће и модел недељног плана рада управе у току ванредног стања. Оба акта, до тада непостојећа у интерним актима локалних самоуправа, помогла су да систем локалне самоуправе у Србији, који броји скоро 23 000 запослених, настави да успешно функционише у условима ванредног стања и пандемијске кризе.

Такође у оквиру Програма, програмски тим Савета Европе је реализовао он лине истраживање, на основу претходно припремљене анкете која је прослеђена свим градовима и општинама широм Србије. Циљ истраживања био је да се утврде изазови са којима су се градови и општине суочавали током кризне ситуације. Тренутно пројектни тим обрађује одговоре пристигле од преко 100 градова и општина.

У наредним недељама, по окончању ванредног стања и нормализацији јавног и привредног живота, активности у оквиру програма ће се наставити у складу са динамиком и темпом коју налаже новонастала ситуација и нормализација околности“.

Подсећамо, програм „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи – фаза 2“, вредан четири милиона евра, усмерен је на развој управљања људским ресурсима и стручно усавршавање запослених у локалним самоуправама у Србији. Програм заједнички финансирају Европска унија и Савет Европе, а спроводи га Савет Европе у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Друга фаза програма реализује се од 2018. до 2021.године.

СДН

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *