У СМЕДЕРЕВУ ЗА САДА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ, РЕДУКОВАН ЈАВНИ ПРЕВОЗ

У Смедереву до сада нема оболелих од Корона вируса, нити инфицираних, један одређени број грађана се налази под стручним надзором, а само једна особа је тестирана и резултат је негативан, саопштила је на конференцији за медије градоначелница Јасна Аврамовић након састанка Радно-оперативне групе града Смедерева.
– Особе које су под стручним надзором су дале податак да имају лаку температуру, кашаљ, нешто што може да личи на грип, али у епидемиoлошкој анкети немају контакт са неким ко је дошао из иностранства, јер за сада су најризичнији они који су имали контакт са неким од рођака, пријатеља, комшија, који су дошли из епидемијом угрожених подручја – навела је она.
Додаје да је до сада остварена константна комуникација са великим корпорацијама, као што су ПКЦ и ХБИС, у тим компанијама за сада је све под контролом и производња се одвија нормално. Због новонастале ситуације превозник „Ласта“ ће редуковати своје поласке.
-ПКЦ већ две недеље спроводи мере дезинфекције, већ су набавили бесконтактни топломер, свим радницима мере температуру, тако да је за сада код њих све под контролом и посао и производња се одвија нормално. Што се тиче ХБИС-а такође је све под контролом, имају довољно дезинфекционих средстава. „Ласти“ су још пре две недеље донирали дезинфекциона средства за аутобусе, тако да се после сваког обрта на линији врши дезинфекцију свих аутобуса. „Ласта“ ће редуковати своје поласке, сходно смањеном броју путника, због престанка рада школа и вртића, и већ данас је био мањи број пензионера – рекла је градоначелница.
Када је реч о раду угоститељских објеката, локална самоуправа ће одлуку о редукцији радног времена донети у току дана, у складу са Уредбом Владе Србије.
Такође, суграђанима старијим од 65 година, који су корисници Народне кухиње, у наредном периоду оброци ће бити дистрибуирани до кућа, а у сарадњи са Црвеним крстом биће опслужена и сва остала лица старија од 65 година која живе сама. Сви они којима је потребна достава хране, лекова или нека друга врста помоћи могу да се јаве на следеће телефоне: 026 4622349, 026 4622543 и 062 8030870. Такође, локална самоуправа ће активирати 10 герантодомаћица, које ће проћи обуку у Дому здравља, након чега ће бити ангажоване на терену. Локална самоуправа ће им пружити и одрђени број возила на располагање, тако да могу у што крећем року да обиђу све којима је потребна услуга.
Појачана је дезинфекција свих металних површина у Градској управи и свим установама, а препорука Радно-опеартивне групе је да се то ради и у предузећима и свим продавницама, с обзиром на то да у смедеревским апотекама, према тврдњама градоначелнице, има довољно дезинфекционих средстава попут алкохола и асепсола, као и маски, али и лекова који се користе за спуштање температуре и подизање имунитета.
Упућен је и апел суграђанима да без преке потребе не долазе и не праве гужве у Градском услужном центру, пошто у Градској управи функционише електронска управа.
Два епидемиолога, један из нашег Дома здравља, а други из Смедеревске Паланке су на располагању Заводу за јавно здравље Пожаревац, који је задужен за сва тестирања и узимање брисева за цео Подунавски округ.
-Смедеревски Дом здравља има довољно дезинфекционих средстава, данас ће добити одређени број маски, као и одела која би користили за транспорт неког евентуално позитивног пацијента. Данас ће директор болнице изнети проблем и оно што им недостаје. Што се тиче простора за изолацију то је одређено – инфективно одељење сада има одређене простор за изолацију, има посебан улаз где прима оболеле са симптомима високих температура и респираторних инфекција и на сваком улазу имају бесконтактни топломер, одмах могу да ураде тријажу ко ће се у ком правцу кретати, тако да је сам проток болесника под контролом. Иначе је препорука да се сви са симптомима јављају телефонским путем, да добијају информације од својих изабраних лекара – рекла је градоначелница
Сви грађани могу да се у вези са питањима која се тичу здравља и здравственог стања обрате Заводу за јавно здравље Пожаревац на телефон 012 222568.

Ј.В.