TRIBINA CZK: IDENTITET KAO LIČNA PRIČA

„Identitet kao lična priča“ tema je predstojeće tribine u okviru  naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu, koja je najavljena za četvrtak, 12. marta,  sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani. Gost Centra za kulturu biće dr Aleksandar Fatić, filozof, naučni savetnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu.

-Odnos prema pitanju identiteta biće tokom programa predstavljen kroz upoznavanje sa narativnom koncepcijom identiteta prema kojoj je nečiji identitet sagledan kao lična priča koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost i uključuje vrednosnu perspektivu kao bitan činilac ličnog (ali i kolektivnog) identiteta. Pažnja će biti posvećena pitanju o vezi shvatanja shodno kome je jezgro ličnog identiteta konstrukcija „životne priče“ sa doživljajem da smo autori sopstvenog života i da imamo kontrolu nad njim, sa pitanjem o pokazateljima očuvanosti ličnog identiteta, kao i o poremećajima, deformacijama, kidanjima, „krivljenjima“ narativa koji dovode do krize identiteta – navode organizatori.

Tokom tribine biće razmotreno i pitanje o identitetu kao komunikativnom, kao i da li je legitimno  govoriti o privatnom identitetu i privatnom moralu. U razgovoru sa dr Fatićem biće objašnjena i razlika između autentičnih i neautentičnih narativa.

Na vrednosnu dimenziju i vrednosnu izgradnju ličnog narativa, kao i na mogućnost ideja da normativno deluju na čovekov život biće stavljen poseban naglasak. Shvatanje identiteta kao lične priče biće osvetljeno i u polju terapeutskog procesa ili procesa savetovanja u kome se radi na vrednosnom samopreispitivanju. U obradi teme zainteresovani će moći da čuju koji bi mogao biti ishod sučeljavanja etike i retorike dužnosti sa etikom i retorikom zadovoljstva.

Dr Aleksandar Fatić diplomirao je filozofiju u Beogradu, magistrirao u Pragu i doktorirao na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi. Njegova osnovna interesovanja uključuju:filozofsku praksu i odnos filozofije, psihoterapije i psihijatrije; primenjenu etiku; političku filozofiju. Autor je knjiga „Integrativna psihoterapija“ , „ Vrlina kao identitet, emocije i moralna ličnost“ (na engleskom jeziku). Autor je brojnih istraživačkih radova u kojima se bavio problemom „dobrog života“ u filozofskom savetovanju, epikurejskom etikom, relacijom krivične odgovornosti i poremećaja ličnosti, diplomatskom etikom, narativnom koncepcijom ličnog i kolektivnog identiteta, odnosom emocija i vrednosti…

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *