POEZIJA I „STRANKINJE“ RATOMIRA DAMJANOVIĆA U SMEDEREVU

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom, povodom Međunarodnog dana žena, za svoje koleginice je priredio svečanost, na kojoj je najlepše ljubavne stihove, prevashodno domaćih pesnika, kazivao novinar, dramski umetnik i književnik, Ratomir Rale Damjanović.

-Povod jeste 8. mart, kao i moj susret sa ovim istim ljudima, od pre 10, 15 godina, kada sam stvarno uživao govoreći stihove, jer se u publici stvorila jedna posebna atmosfera koja je mene inspirasala. Kad dobijete to uzbuđenje, to nikada ne zaboravljate. Ja sam imao hiljade susreta, ali sam možda samo desetak puta osećao jednu uzvišenost, rasprostiranje, kontakt sa prošlim, današnjim, budućim, sa metafizičkim – rekao je Damjanović, podsećajući se susreta sa Smederevom još iz mladalačkih dana, kada je dolazio na „Smederevsku pesničku jesen“.

Ovom prilikom okupljenima je predstavljena i najnovija Damjanovićeva knjiga „Strankinje o srpskom vojniku i Srbiji u Velikom ratu“, u izdanju „Prometeja“ i RTS-a, a čiji je po jedan primerak, ujedno poklonjen prisutnim damama.

-U njoj je pedesetak žena, strankinja, doktorki i medicinskih sestara, koje su bile u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata, sa Srbima ovde, ali i u izbeglištvu u Grčkoj, koje su čak prešle i Albaniju, doživele tu golgotu, mnoge su ostavile svoje kosti u Srbiji.  To je jedna neverovatna priča, jedna ljubav na prvi pogled, velika ljubav između nekih Engleskinja, Australijanki, Amerikanki, građanki, Francuskinja, i našega običnog čoveka, našeg vojnika, seljaka, da tako kažem. Žene su govorile da su srpski vojnici po prirodi džentlmeni, da imaju neko gospodstvo u sebi, da su drugačiji, i one nisu na ratištima, one su u samom štabu smrti i života, onda kada je najteže – kada srpskom vojniku seku nogu, kada je ranjen, kad umire, ili u Grčkoj, kada, kao nekakav Odisej u opancima i šajkači čezne za svojom kućom. One vide njegovu patnju, njegovu hrabrost, ljubav prema ženi, majci, porodici, kući, nostalgiju, patriotizam. On se ne krijue pred tim ženama i zato kažem da je to bila ljubav na prvi pogled. One su volele i zavolele srpskog vojnika, a on je zavoleo njih i pitao se zašto su te gospođe i gospođice, koje su živele dobro u svojim zemljama, napustile svoje tople domove i došle u Srbiju da pomognu njemu – objašnjava autor.

Prvi put, kako je rekao, Damjanović je na ovom skupu, osim stihova poznatih autora, okupljenima govorio i jednu svoju ljubavnu pesmu iz još neobjavljene zbrike „Pamćenje mora“.

Gost je obećao naredni susret i predstavljanje ove svooje najnovije knjige uskoro i u našoj Narodnoj biblioteci.

J.V.

Comments are closed.