GALERIJA „DUŠAN STARČEVIĆ“: KONKURS ZA MEĐUNARODNO BIJENALE UMETNIČKOG CRTEŽA

Memorijalna galerija „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci objavila je konkurs za četvro Međunarodno bijenale umetničkog crteža, koje će biti organizovano u junu ove godine.
-Nastavljajući tradiciju prezentacije i promocije dela mladih umetnika Memorijalna galerija „Dušan Starčević“organizuje 06. juna ove godine “ „IV Međunarodno bijenale umetničkog crteža“ s ciljem afirmacije crteža kao samostalne likovne discipline, kao i podsticanje stvaralaštva u tom mediju umetničkog izražavanja.
Pravo učešća imaju profesionalni umetnici iz oblasti likovnih umetnosti, studenti kao i amateri koji imaju više od 15 i manje od 45 godina – navode organizatori.
Rok za dostavljanje radova radova je 05. maj 2020.  lično ili poštom na adresu: Memorijalna galerija „Dušan Starčević“, Sinđelićeva 9, 11420 Smederevska Palanka.

-Najkasnije dan pre dostavljanja radova autori su obavezni da elektronskom poštom na adresu memgaldusan@gmail.com dostave lične podatke, biografiju i kontakt, kao i fotografije prijavljenih radova u JPG formatu, za štampanje kataloga – ističu organizatori.
Radove koji će biti predstavljeni u okviru ovog bijenala izabraće Umetnički savet Memorijalne galerije „Dušan  Starčević“, a rezultati konkursa će biti objavljeni 16. maja 2020. godine. Izabrani učesnici će biti obavešteni i-mejlom.
-Organizator ne preuzima odgovornost za netačnost podataka i zadržava pravo redukovanja biografije autora u skladu formata kataloga. Autor može poslati najviše 5 (pet) radova nastalih u poslednje dve godine, uključujući i crteže-dnevnike. Prihvataju se crteži kao celovito i samostalno umetničko delo nastalo na papiru suvom ili mokrom tehnikom (olovkom, olovkom u boji, srebrenkom, kredama, ugljenom, hemijskom olovkom, flomasterom , tuševima, mastilom…). Dimenzije pojedinačnog lista jednog autora površinom ne može biti manji od formata A5 ni veći od formata B1.  Ne primaju se uramljeni radovi. Organizator zadržava pravo izlaganja bez ramova, pa preporučujemo da prijavljeni radovi budu fiksirani i na poleđini zaštićenih uglova (preporučujemo apliciranje arhivskih traka) – navedeno je u uslovima konkursa.
Otvaranje „Međunarodnog bijenala umetničkog crteža“ najavljeno je za 06. jun 2020. u 20 časova, a radovi će biti izloženi mesec dana, odnosno, do 06. jula.
Organizator, dodaje se, imenuje Umetnički savet za odabir radova i dodelu nagrada, a članovi Umetničkog saveta su akademici, istoričari umetnosti i umetnici. Organizator se obavezuje da će sprovesti postupak izbora radova , prezentaciju, medijsku promociju, izradu kataloga. Autori čiji su radovi izloženi imaju pravo na jedan besplatan primerak kataloga.

Organizator će dodeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu kao i više Nagrada Memorijalne galerije „DUŠAN STARČEVIĆ“.Svi izloženi radovi ostaju u vlasništvu Memorijalne galerije „DUŠAN STARČEVIĆ“, a ostali se vraćaju o trošku autora uz prethodnu saglasnost – navedeno je u objavljenom konkursu.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *