SVETOSAVSKA POVELJA DRAŽENU DRAŠKOVIĆU

Ovogodišnji dobitnik Svetosavske povelje grada Smedereva je inženjer, dr Dražen Drašković, peofesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovo priznanje tradicionalno je uručeno na Svečanoj akademiji upriličenoj povodom 31-ih Svetosavskih svečanosti. Dobitnici Svetosavske nagrade za stvaralaštvo mladih su Aleksandra Radojković, Šćepan Čukić i Aleksandra Cvetković, bivši učenici Gimnazije, sada studenti Beogradskog univerziteta.
Dražen Drašković je rođen 1985. godine u Smederevu, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Tokom školovanja osvajao je brojne nagrade na regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Bio je polaznik škole matematike „Arhimedes“ i Istraživačke stanice Petnica. Nakon završenih osnovnih studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu nastavio je magistarske studije, a zatim se zaposlio na fakultetu kao saradnik u nastavi. Doktorske studije završio je 2018. godine sa prosečnom ocenom 10. Više godina nagažovan je kao menadžer i inženjer na nekoliko velikih svetskih informatičkih projekata, a bavi se oblastima veštačke inteligencije. Veliki je dobrotvor svoje bivše škole, Gimnazije, kojoj je pre dve godine poklonio 30 LCD monitora za računarske laboratorije.
-Odlučio sam se da ostanem na fakultetu, da se bavim prosvetom, upravo zbog ljubavi prema znaju, prema kulturi, prema svemu onome što nas je Sveti Sava učio kroz sve ove vekove u kojima smo i mi učili o njemu. I ja sam takođe bio učesnik nekih ovakvih školskih priredbi i drago mi je da se ova tradicija u Smederevu i dalje neguje. Nadam se da će među ovim mladim ljudima, koji su sada u sali,neki svojim uspesima, vrednoćom, rezultatima i znajem, kao što su ovo troje kolega, zaslužiti da dobiju ovakve nagrade – rekao je Drašković, obraćajući se prisutnima u ime svih nagrađenih.
Na život i rad Svetog Save podsetio je u svojoj besedi Aleksandar Milanović, upravnik Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Prigodan sadržaj pripremili su učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, crkveni hor „Sloga“ i Ansambl ministarstva odbrane Stanislav Binički.

J.V.

foto: SD novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *