CZK: SMOTRA SLAVSKI KOLAČ

U galeriji Centra za kulturu je u okviru 31. Smederevskih svetosavskih svečanosti održana smotra Slavski kolač.

-Izloženi slavski kolači kao dela plemenitog umeća svojom lepotom ukazali su na vezu između stvaralačke snage,  čuvanja pravoslavne i narodne tradicije, duha ljubavi, sloge i sabornosti i nadahnutog odnosa prema kulturnoj i duhovnoj baštini srpskog naroda u kome krsna slava ima svoje posebno mesto kao trajna osobenost. Na smotri koja je bila takmičrskog karaktera izloženo je 166 slavskih kolača, a učestvovale su vredne dame iz 31 udruženja žena sa teritorije grada Smedereva, kako gradskih, tako i seoskih – naveli su organizatori.

Na smotri su dodeljene i Nagrada za najlepše ukrašen slavski kolač, Nagrada za tradicionalni slavski kolač i nagrada za svetosavski slavski kolač. Komisiju koja je odlučivala o dobitnicima nagrada činili su Snežana Cvetković, muzejski savetnik, istoričar umetnosti, Mirjana Radovanović, bibliotekar savetnik i istoričar umetnosti i Ivan Vesić, sveštenik.

Nagradu za prvo mesto u kategoriji Najlepše ukrašeni slavski kolač osvojila je Elida Savić– Udruženje žena „Carina“ Smederevo, nagrada za drugo mesto u istoj kategoriji dobila je Ivana Stamenković– Udruženje žena „Leštar“, a komisija je odlučila da treće mesto zauzme Biljana Minić- Udruženje žena „Selo veselo“ Vodanj.

Prvo mesto u kategoriji Tradicionalni slavski kolač zauzela je Dragica Simić iz Smedereva, drugo mesto Slavica Josifović iz Smedereva, a treće Mirjana Radivojević (Udruženje žena „Pomoravski vez“ iz Osipaonice).

Za Svetosvski slavski kolač prvo mesto pripalo je Gordani Pavlović (Udruženje žena „Neven“, Malo Orašje), drugo mesto je osvojila Osnovna škola „Branislav Nušić“ iz Smedereva, a treće Vojka Pavlović (Udruženje žena „Zlatno brdo“ Smederevo).

Nagrađenima su dodeljeni pehar i diploma, a nagrade su dobitnicama uručivale Jasmina Vojinović, članica Gradskog veća zadužena za resor ruralnog razvoja, infrastrukture i mesnih zajednica, Marina Tirnanić, članica Gradskog veća zadužena za resor kulture i Jovana Lukić, članica Gradskog veća zadužena za resor poljoprivrede.

SDN

foto: Fejsbuk stranica Centra za kulturu Smederevo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *