POČINJU SVETOSAVSKE SVEČANOSTI

Smederevske Svetosavske svečanosti i ove godine obuhvatiće brojne sadržaje koje su za sugrađane pripremile ustanove kulture. Programi počinju u ponedeljak, 20. januara, u Narodnoj biblioteci, koja je ovim povodom na svakom odeljenju i u svim svojim bibliotečkim ograncima pripremila izložbe knjiga koje za tematiku imaju život i delo Svetog Save. U utorak, 21. januara, gost biblioteke biće pisac za decu Gradimir Stojković i tom prilikom će biti organizovan susret sa smederevskim đacima, koji će dan kasnije, na istom mestu imati priliku da upoznaju i književnicu Aleksandru Mihajlović.

U utorak, 21. januara, u Istorijskom arhivu biće otvorena izložba „Zadužbine Nemanjića“, a osnovci iz Vodnja, Mihajlovca, Sararoraca i Lugavčine u istom prostoru će učestvovati u radionici „Arhivi, čuvari baštine“.

U sredu, 22. januara, u podne, u galeriji Centra za kulturu biće organizovana smotra „Slavski kolač“, dok će istog dana u 19 časova ovde biti otvorena izložba „Portret na ikoni“ koju je priredila Biljana Jovanović, a na kojoj će biti prikazani radovi više od 20 autora. Istog dana u smederevskom muzeju u 18 časova biće otvorena foto-dokumentarna izložba „jezik je hranitelj naroda“, iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu.

U četvrtak, 23. januara od 12 časova u velikoj sali Centra za kulturu biće priređen edukativno-muzički program „Muzikoplov“ , namenjen deci uzrasta od 6 do 10 godina. Istog dana u Narodnoj biblioteci biće organizovana dodela nagrada učesnicima sedmog svetosavskog literarnog konkursa, a u koncertnoj sali Centra za kulturu, od 19 časova, na programu je tribina „Sloboda u hrišćanskom iskustvu“.

U petak, 24. januara, u smederevskom Centru za kulturu od 19 časova, biće održana Svetosavska akademija, kada će biti uručene Svetosavska povelja i Nagrada za stvaralaštvo mladih.

U subotu, 25. januara, u Centru za kulturu u 19 časova biće izvedena pozorišna predstava „Svetli svetosavlje srpstvu kroz vekove“ omladinskog pozorišta Tehničke škole.

U hramu „Svetog Đorđa“ u ponedeljak će biti održana Svetosavska liturgija i primopredaja slavskog kolača.

SDN

Comments are closed.