UKUPNO ŠESNAEST BUNARA, KAPACITET 130 LITARA U SEKUNDI

Kada je, konačno, na samom kraju 2017-te godine situacija sa vodosnabdevanjem stabilizovana, a restrikcije konačno prekinute, JKP “Vodovod” u Smederevskoj Palanci nastavio je rad na sanaciji postojeće mreže, ali i izgradnji novih nedostajućih kapaciteta. Jer, trebalo je takvo stanje održati.

-U 2018-oj godini odrađena je revitalizacija osam bunara, u oktobru su izbušena dva nova bunara na potesu Rudine koja daju ukupno 18 litara u sekundi. 2019-te godine izbušili smo tri nova bunara i dobili dodatna 33 litra u sekundi, tako Smederevska Palanka sada ima ukupno 130 litara u sekundi. Na današnji dan, iz Vodovoda, ide 101 litar vode u sekundi ka našim korisnicima – kaže vršilac dužnosti direktora Srđan Borić.
Ističe da ni ove godine tokom letnjih meseci nije bilo obustave vodosnabdevanja.
-U letnjem periodu, a ovo je leto bilo izuzetno toplo po svim merenjima u Evropi i svetu, mi smo najveću potrošnju imali 126 litara u sekundi. To znači da mi imamo dovoljno vode na našim izvorištima, da samo sa njih možemo snabdevamo korisnike u našoj opštini – ističe Borić.
I ove godine urađeno je mnogo toga. U Smederevskoj Palanci rađeni su putevi, rade se ulice, urađen je asfalt, svuda gde su bili građevinski radovi JKP “Vodovod” je menjao svoju staru mrežu i postavljao nove priključke. Ulaže se u modernizaciju i unutar sistema.

-Što se tehničkog sistema tiče, on je bio dosta zapostavljen. Na primer, u Hirdropresu u Zlatiborskoj ulici ili na postrojenju R1 radnik je morao da autom odlazi, da uključuje ili isključuje pumpe. Sada se to sve radi daljinski, sve je povezano kamerama. To smo uradili i na izvorištu Buline vode, tako vremenske prilike, kao kada je kiša ili sneg, pa ne možete tamo ni da priđete, ni da se probijete do bunara, neutiču na process rada. Daljinskom komandom uključujete i isključujete sve. Moram da napomenem da je JKP “Vodovod” imao daljinsku kontrolu, elektro, naravno na drugačiji način, još 1986. godine, vidite koliko je godina prošlo i posle koliko godina se naše preduzeće ponovo osavremenjuje – navodi Borić.
Uz to, svuda je uveden video nadzor, sva postrojenja su obezbeđena, void se računa o očuvanju imovine, čime se, takođe, prave određene uštede.
Uz pomoć Vlade Republike Srbije i beogradskog vodovoda dobili su na korišćenje i specijalno vozilo za čišćenje kanalizacionih linija, koje olakšava saniranje problema na problematičnim lokacijama i otklanjanje kvarova i zastoja čini lakšim i efikasnijim.
Na Hidropresu su, dodaje, takođe izvedeni obimni radovi.
-Tamo je postavljena nova pumpa, urađen je frekventni regulator, frekventni regulatori su urađeni u određenim bunarima. Ove godine uradili smo 3 nova bunara što je dalo dodatna 33 litra vode u sekundi – kaže Borić.
Trenutno JKP “Vodovod” ima 16 bunara koji su spremni, ali je od tog broja samo njih 7 u funkciji i oni zadovoljavaju aktuelnu potrebu za potražnjom vode u celoj Smederevskoj Palanci.
-Napravili smo dovoljne kapacitete da možemo da u narednom periodu krenemo sa mrežom prema ostalim naseljenim mestima, što jeste plan Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, da sva mesta u Srbiji dobiju vodu i kanalizaciju. Osnov za to sada imamo – ističe Borić.
U prethodnom period uloženo je u tri potisne pumpe, frekventne regulatore, daljinsko očitavanje, pet novih bunara koji su opremljeni, nabavljeno šest bunarskih pumpi, sve je to koštalo oko 32 miliona dinara.
-Pomoć države nam je tu značajna, jer je budžet opštine godinama bio u blokadi i uz pomoć ove vlasti koja ozbiljno radi, odblokiran je, tako da i opština sada može da pomogne javnim preduzećima – zaključuje Borić.
Situacija je znatno bolja I kada je reč o potraživanju ovog javnog preduzeća, a korisnici su prihvatili činjenicu da treba da plaćaju ovu uslugu.
– Kad sam došao zatekao sam 232 miliona dinara potraživanja od fizičkih lica i privrede, skoro 50 odsto građana decenijama nije plaćalo vodu. Od tada je potpisano preko 1.000 reprograma i gotovo sve korisnike smo uveli u sistem naplate, ostalo je još oko 200-300 dužnika koje smo morali da utužimo ili ih očekuje utuženje – navodi Borić i dodaje da će ovu, 2019-tu godinu, prvi put posle dugo vremena, “Vodovod” ispratiti sa pozitivnim poslovanjem.
I pored svega, veliki posao tek predstoji u Smederevskoj Palanci, gde su, osim ošpštinskog jezgra, još samo dva naseljena mesta priključena na sistem vodosnabdevanja, dok ostali još uvek čekaju na pijaću vodu iz opštinskog Vodovoda.

J.V.
*Projekat “Vodosnabdevanje – problemi i rešenja” sufinasiran je iz budžeta opštine Smederevska Palanka, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *