GRAĐANI ZADOVOLJNI, “VODOVOD” IMA NOVE PLANOVE

Žitelji Smederevske Palanke jednoglasni su u oceni da je situacija sa vodosnabdevanjem odlična i da ni u kakvom smislu ne može da se poredi sa onom od pre samo dve godine, kada su živeli sa svakodnevnim restrukcijama. Koliko je ovo bio važan posao pokazuje i činjenica da se na dvogoišnjicu od okončanja restrikcija vode oglasio i predsednik opštine Nikola Vučen:

Predsednik opštine i direktor JKP „Vodovod“, foto: sajt opštine Smederevska Palanka

-Od decembra, 2017. godine, u Smederevskoj Palanci potpuno su ukinute restrikcije u vodosnabdevanju. Više od dve decenije, građani naše opštine, u pojedinim delovima grada, živeli su potpuno bez vode. Velikim zalaganjem, i uz pomoć Vlade Srbije, obezbedili smo sredstva za poboljšanje vodosnabdevanja i ukidanje najpre dnevnih, a kasnije i noćnih restrikcija. U protekle dve godine, kopanjem novih i revitalizacijom starih bunara, povećali smo dotok vode sa naših izvorišta. Ovu godinu završavamo sa rekordnih 130 litara vode u sekundi, što apsolutno zadovoljava potrebe grada. Za narednu godinu planiramo kopanje novih bunara. Cilj nam je da do kraja 2020. godine obezbedimo 200 litara vode u sekundi sa naših izvorišta, što će nam omogućiti konačno širenje mreže prema selima. Ovom prilikom, zahvaljujem radnicima JKP „Vodovod“, na čelu sa direktorom, koji su uspeli da prevaziđu velike poteškoće i probleme, radili pod veoma otežanim uslovima, kako bi građanima obezbedili uredno vodosnabdevanje – rekao je predsednik opštine Nikola Vučen, a objavljeno na stranici lokalne samouprave.
-Sada je super, mada ja ne živim u Palanci, nego u Azanji…  neće skoro da dođe vodovodna mreža do nas, ali ako bi došla, mnogo bi nam značilo, ovako moram da imam i septičku jamu, sve privatno – kaže jedan od žitelja.
-Vodosnabdevanje je super već duži period, iako je samo dve godine, meni se čini kao da je mnogo duži period, nema nestašica i naravno da je mnogo bolje nego ranije, a utiče i na bolji kvalitet života – navodi drugi Palančanin.
-Sad je zlato božje kako je bilo. Ja sam 2002. godine uveo vodu, bila je propast, a sada… Divim se, sada sam zadovoljan, jedini napredak bi sada mogao da bude da prošire mrežu na celu teritoriju – predlaže jedan od građana.

-Bilo je vode i tokom leta, za razliku od pređašnjih godina ove je bilo. Vode ima, sad samo treba da se ovima koji nemaju kanalizaciju, da se njima to oddari, jer ona je možda i važnija od vode – zaključuje jedan od žitelj Smederevske Palanke.
Sa tim se slažu i nadležni u Vodovodu, zato se nadaju pomoći države. Na nedavnom sastanku koji su predstavnici Podunavskog okruga imali sa predstavnicima ministarstva za zaštitu životne sredine, predstavljen im je generalni projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda koji Smederevska Palanka ima. U “Vodovodu” se nadaju da bi sa njim mogli da uđu u “uži izbor” i dobiju sredstva neophodna za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Prema tom planu ovom fabrikom bi bili obuhvaćeni gradska sredina, zatim mesta Grčac, Glibovac, Mala Plana, Pridvorice i Vodice, dok je potrebno napraviti još 13 mini-postrojenja za svako preostalo naseljeno mesto u ovoj opštini.
To je posebno važno ako se ima u vidu činjenica da kanalizacionu mrežu ima samo gradsko jezgro, a da ima još 17 naselja koja su bez nje. Neznatno bolja situacija je kada se govori o vodovodnoj liniji koju imaju jezgro opštine i sela Grčac i Mala Plana, a ostalo je još 15 sela koja treba da dobiju pijaću vodu.
Prema procenama, ukupno je potrebno izgraditi još oko 100 kilometara mreže, kako bi svih 46.000 žitelja moglo da uđe u sistem “Vodovoda”. Sredstva za to procenjena su na više od 30 miliona evra.

J.V.

*Projekat “Vodosnabdevanje – problemi i rešenja” sufinasiran je iz budžeta opštine Smederevska Palanka, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *