VODOSNABDEVANJE: KLJUČNI POVEĆANJE KAPACITETA I SMANJENJE GUBITAKA

Problem vodosnabdevanja u opštini Smederevska Palanka mučio je decenijama žitelje, a pred lokalnu samoupravu postavljen je ozbiljan izazov – da se konačno ukinu restrikcije, koje su u letnjem periodu ponekad bile i po 12 sati dnevno. Srđan Borić, vršilac dužnosti direktora JKP “Vodovod” kaže da je do ovako teške situacije dovela pogrešna strategija, koja datira još iz prošlog veka.
-Problem datira odavno, a to je pogrešna strategija. Nije se išlo na to da se voda dobija sa naših lokalnih izvorišta, na kojima je voda izuzetno kvalitetna – kod više od 50 odsto naših bunara gotovo nikakva prerada vode nije potrebna, odnosno, može direktno u mrežu da ide, nego smo dobijali vodu sa zajedničkog izvorišta sa Velikom Planom. Tom pogrešnom strategijom su zanemarena naša izvorišta. Da nije trebalo tako da bude pokazuju i podaci – ranije smo imali 51 litar vode u sekundi, a sada 130 litara u sekundi sa neših izvorišta. Bile su priče ona ne mogu da daju vise od 70 do 80 litara vode u sekundi, ali, evo, pokazalo se, da je to bilo totalno netačno – kaže Borić.
Situacija je, u vreme kada je preuzeo “Vodovod” u najmanju ruku bila nezavidna.
-Vodovod je imao dug od 460 miliona dinara EDB-u, jer struja nije plaćana od 2008-me godine, a sa kamatama, on je prešao i pola milijarde dinara – svedoči Borić.
Ništa bolje nije bilo ni u tehničkom smislu.
-Došlo je do otkazivanja glavnih potisnih pumpi, tako da smo odmah krenuli u nabavku, leta 2017-te godine. U međuvremenu smo uspeli i da smanjimo gubitke, koji su bili ogromni i u fabrici vode, i na postrojenjima. Zatekao sam 42 vidljiva pucanja na mreži, a možete da zamislite koliko ih je bilo u šahtama i na drugim mestima. Smanjili smo te gubitke, i već u oktobru smo imali samo noćne restrikcije vode. Konačno nam je 23.decembra 2017-te došla glavna potisna pumpa, tako da smo imali mogućnost i kapacitete da vodu koju imamo pošaljemo prema korisnicima, pa su konačno restrukcije vode prekinute – objašnjava direktor “Vodovoda”.

Kaže da je nevrovatna stvar da Vodovod, na primer, nije imao ni mašinu za odgušivanje, niti za elektrfuziono varenje. Do kraja te 2017-te godine uspeli su, kaže, da kupe određene mašine i aparate, koji su pomogli da efikasnije rade.
-Takođe, u tom periodu smo očistili cevovod u dužini od 3,5 kilometara od naših bunara do fabrike vode, čime smo dobili dodatnih 25 litara u sekundi. Taj cevovod nije čišćen 50 godina i možete da zamislite koliko bi bilo manje troškova i manje restrikcija da se neko setio da ga ranije očisti. Sa 51-og litra dobili smo plus 25, što je u razmeri bušenja tri nova bunara – navodi Borić.
Iako nemaju velike tehničke kapacitete, uspeli su da izvedu radove i na proširenju mreže.
-Imamo samo jednu građevinsku mašinu i jedan traktor, ali je veliki rad bio uložen od strane radnika tehničke službe i onih u fabrici vode. Sve što sada radimo, radimo najmodernije, sa polietilenom, elektrofuzionim varenjem, tako da nemamo metalne spojeve sve do vodomera. Odradili smo od 2017-te 3,5 kilometara vodovodne i 1,2 kilometra kanalizacione mreže.
Susreli su se i sa objektivnim problemom – da na papiru imaju urađene cevovode, a da u realnom životu oni, jednostavno, ne postoje.

-U 2011-oj rađena su dva potisna cevovoda. Prvi je bio Glibovac-Kusadak, dužine 18,6 kilometara, njegovu izgradnju platile su opština i Vlada Republike Srbije, ali on nije završen. Postoje tri buster stanice i pumpe koje i dan danas stoje, upisane da su date na korišćenje, ali taj cevovod nikad nije ispitan. Drugi cevovod je na liniji Azanja – Selevac – Bačinac, dužine 23,2 kilometra. On je ceo nevidljiv, odnosno, nije ni odrađen i ne postoji. Oba ova cevovoda su 2012-te, u novembru, na sednici Skupštine opštine, odlukom data na korišćenje JKP “Vodovodu”, ta skupštinska odluka je izašlo u Službenom glasniku, a oni ne postoje. I to je sad pitanje za javnog tužioca da vidi šta se tu dešava – objašnjava Borić.
I dok će se pojedinim segmentima poslovanja baviti nadležni organi, u “Vodovodu” su se trudili da održe dinamiku ulaganja i jačanja kapaciteta, kako bi fabrika vode bila spremna da pijaćom vodom snabdeva celu teritoriju Smederevske Palanke. I u 2018-oj izvedeni su brojni radovi, ove godine se nastavilo sa obnavljanjem postojeće mreže, a za narednu godnu pripremaju se za još ozbiljnije zahvate – proširenje vodovodne i kanalizacione mreže do svih naseljenih mesta.

J. V.

foto: SD novine

*Projekat “Vodosnabdevanje – problemi i rešenja” sufinasiran je iz budžeta opštine Smederevska Palanka, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva*

Comments are closed.