ГРЧЕВИТА БОРБА ЗА ФОТЕЉУ ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ

Седница локалног парламента, која је настављена у петак, окончана је, пошто одборници нису изгласали дневни ред. Наредна, нова, заказана је за понедељак 16. децембар, а прва тачка дневног реда на њој ће бити разрешење председника Скупштине града.
Седница у петак је окончана, након одлуке председника Скупштине Богољуба Спасојевића, да не стави на гласање иницијативу 42 одборника за његову смену, иако стално потенцира како њему функција није важна. А колико му није важна јасно показује чињеница да, упркос томе што нема подршку одборника са листе на којој је изабран, одбија да поднесе оставку, иако ће већ за два дана, на наредној седници бити смењен. Због таквог понашања председника Скупштине, дошло је и до застоја у функционисању неких делова локалне самоуправе, пошто одборнике чекају расправа и одлука о ребалансу буџета и извештаји о раду јавних предузећа.
И све то уз малобројну подршку неколико одборника, али свесрдну подршку градоначелнице Јасне Аврамовић, уз коју је, остало тек неколико оних које је, како је сама истакла, „сама бирала и ставила на листу“. Колико је поштовање и сарадњу имала са људима које је сама бирала, јасно је и из подршке коју је међу већином изгубила, јер је од њих 44, уз њу остало само 7.
-Готово за све нас права је иронија била слушати градоначелницу како прича о томе да трпи мобинг, она која је мобинговала готово сваког са ким је остваривала комуникацију. Не постоје функционери и запослени у Градској управи, нити јавним предузећима, које она није малтретирала, вербално, уценама, а не ретко, долазило је и до физичких насртаја. О одборницима нећу ни да говорим, притисци којима смо били изложени су били свакодневни, а уколико би неко иступио са неким својим предлогом или сугестијом, претрпео би њену одмазду. Већ дуже време већина нас одлучила је да се, ускраћивањем подршке, одупре таквом понашању градоначелнице – објашњава један од одборника.
Додаје да је потпуно непојмљиво да један седамдесетогодишњак, као што је актуелни председник Скупштине, се тако грчевито бори за фотељу, иако је и сам председник Српске напредне странке Александар Вучић, неколико пута до сада нагласио да је нашој странци потребно подмлађивање и кадровско освежавање, како би дошло до нове енергије која ће још брже, боље и јаче да води Србију у реформе. О одсуству морала председника Скупштине, ком је указано поверење управо на листи Александар Вучић-Србија побеђује, упркос томе што није члан странке, јасно говори чињеница да не жели да испоштује вољу већине која га је изабрала, и сам поднесе оставку.

Ј. Шешлак