МАРИЈА ОБРАДОВИЋ: ОТВАРАМО ДИЈАЛОГ СА МЛАДИМА

Потпредседница Српске напредне странке и народна посланица у Скупштини Србије Марија Обрадовић, гостујући у програму Телевизије Смедерево, истакла је да ће у фокусу политике у наредном периоду бити млади. Такође, подвукла је да ће се доста радити на побољшању демографске слике и расту наталитета. То су, навела је, дугорчни процеси за које је потребно време.

-Није довољно оно што је до сада урађено, то што смо направили помаке око помоћи и финансирања и мајкама, и приликом рађања првог, другог, трећег и следећег детета, и других повластица које смо урадили није довољно, радићемо на том још много више, биће много већа подршка државе. Ми јесмо у претходном периоду инсистирали на економским реформама,  и то је дало резултате, много је инвестиција доведено, преко 200 нових фабрика и погона је отворено, много је аутопутева изграђено у последњих пет година, ми смо, рецимо, 2014-те имали 1.200 градилишта, сада их имамо 46.000 у Србији. Причамо о незапослености која је била 26% 2012-те, сада је 9,5%. То не иде преко ноћи, много се радило, много се на најразличитије начине привлачило инвестиција и отварало нових радних места, јесте било и доста субвенција, али то је био једини начин. Свесни смо да плате нису толико велике, посебно у мањим местима, али је то било оно што смо могли у овом тренутку, и да људима дамо неко сигурно парче хлеба. Све то што смо урадили, укључујући и поправљање спољнополитичког имиџа у свету, све је узалуд ако немамо коме да оставимо. Оно што је за нас јако важно, ми отварамо дијалог са младима. На малде страшно утиче атмосфера у друштву, ми смо навикли да стално кукамо, да негативно гледамо на све, младима то не улива сигурност и поверење. Морамо да се боримо против тога. Суштина је да млади виде на колико се планова ради – рекла је, између осталог, Обрадовић, додавши да је дијалог са њима неопходан, јер су њихови приоритети другачији од старијег дела популације.

Као оснивач женске парламентарне мреже, истакла је важност поправљања положаја жена у друштву, стварање услова да оне буду и економски независне и истакла да је било доста законских измена на том плану, а да ће у наредном периоду бити још активности у том смеру. Још једном је подвукла важност борбе против породичног насиља, оног које трпе и мушкарци и жене, али и старије особе. Позвала је грађане да насиље пријављују и истакла да пријава полицији може бити анонимна, те да су службеници дужни да реагују по свакој пријави.

Коментаришући протесте и инциденте на протестима опозиције, који су се дешавали у претходном периоду, народна посланица Марија Обрадовић је истакла да „кад немаш политику, правиш инциденте, како би привукао пажњу бирача“.

-За седам година, колико сам посланик, прошло је много закона, много предлога, предлога буџета као најважнијег документа у парламенту, нисам видела да се опозиција озбиљно бавила тим законима, да су предлагали озбиљне законе. У последње време не учествују у раду парламента, али у холу Скупштине Србије држе конференције за штампу, на којима износе такве лажи које су подржане неким натписима са интернета. Опозиција, и то не цела, део опозиције, Савез за Србију, једна група очајника, која свесна да на изборима не може да направи резултат, креће у инциденте и такво привлачење пажње. То је суштина и процеса и инцидената и фабриковања лажних афера – рекла је Обрадовић, нагласивши да ће предсатвници Српске напредне странке подносити тужбе, како би доказали колико је би лагали и на дневном нивоу производили сензације.

Сва средства добијена из ових процеса, биће усмерена у хуманитарне сврхе.

-Зар мислите да смо ми луди да смо упорни да идемо кроз тежак судски процес, који се неће брзо завршити, то ће трајати годинама, то изнурује и људе који у њима учествују, али и правосудне органе. Ми смо принуђени да тужимо, то је једини начин да грађанима покажемо да нисмо криви – рекла је Обрадовић.

Подсетила је да, након избора који ће бити одржани следеће године, Српску напредну странку очекују унутарстраначки избори који ће, како каже, сигурно донети извесне промене. У том смислу, осврнула се на актуелна дешавања у локалним одборима напредњака, укључујући и смедеревски.

-Одбор СНС у Смедереву један је од најбољих у Србији, гледајући резултате који су постигнути, када су наши страначки циљеви и задаци зацртани. То јерезултат и људи из Извршног одбора који су координатори, али и чланства овде на терену. У великим одборима, као што је смедеревски, долази до несугласица, јер би било ненормално да тако велики број људи на једном месту мисли и дише као једно, имамо различите интересе, различите мотиве зашто се бавимо политиком, зашто смо ушли у одређену странку, али најважније је да као крајњи резултат излазе добре бројке, да грађани заиста гласају за нас. Требају вам различити играчи, и ми идемо на то да у тиму помиримо људе који су имали неку нетрпељивост или сукоб јер су различито гледали на то како треба решити одређени проблем, који имају различите предлоге у кадрирању. Када се погледа све, на крају видите  да је то била једна здрава политичка борба, која понекад носи и прљаве делове, политику иначе карактеришу као „прљаву“, јер су дозвољена сва средства, али на крају, видите да је то била борба да добијемо што бољи резултат. Наш је велики успех када успемо да помиримо две сукобљене стране и када оне одлуче да остану у великој породици СНС-а и наставе да раде и праве добре резултате – навела је Обрадовић.

На крају, закључила је, да свако на свом плану појединачно треба да допринос напретку друштва и свих грађана Србије.

 

Comments are closed.