ЦЗК: ДАНИ СЛОВЕНАЧКОГ ФИЛМА

Филмска ревија у оквиру које ће публика имати прилику да погледа филмска остварења из нове словеначке продукције, одржава се у биоскопу Центра за културу  од 9. до 12. децембра. Сваке вечери током ревије биће приказана два филма, један краткометражни и један дугометражни, а пројекције почињу у 20 сати. Организатори „Дана словеначког филма“ су Друштво Словенаца у Београду „Сава“ и Удружење Словенаца „Мартин Крпан“ из Смедерева.

Прве програмске вечери приказан је краткометражни филм „Бик“ (12 минута) у режији Бојана Лабовића. Лик у том филму, осећајући се премладим да би остарио и престарим да би почео испочетка, пожели да отвори лименку говеђег рагуа. У том тренутку погледа кроз прозор и види бика… Исте вечери била је пројекција филма „Нећу више да будем лузерка“(93 минута) који је режирала Урша Менарт. Филм прати Шпелу, историчарку уметности која је, са готово тридесет година, без сталног запослења. Испоставља се да је одрастање много теже него што је она мислила.

У уторак, 10 децембра, одржаће се пројекција филма „Рај“ (26 минута), у режији Митје Личена и Соње Просенц. Садржај овог филма води гледаоце у рајску атмосферу летовања на једном острву на Јадрану. Све делује као рај за пар који борави на острву, док их неочекивани сусрет не наведе да преиспитају њихов однос и оно што стварно желе. Након филма „Рај“ биће приказан филм „Стриц Геза иде у Затурце“ (49 минута), који су режирали Јоже Глажар и Штефан Kардош. Централни лик овог филма је породични приповедач, Геза. Током породичног дружења, у коме стриц Геза има истакнуту улогу, јавља се идеја о излету у Затурце, у Украјини…

Филм „Потоп“ (15 минута) редитеља Kристијана Kрајнчана који је на програму у среду, 11. децембра, тематизује покушај помирења сина са оцем на путовању до породичне планинске куће. „Избрисана“ (83 минута),  филм Михе Мацин и Душана Јоксимовића, чија ће се пројекција одржати такође 11. децембра кроз причу о жени која после порођаја сазнаје да није у компјутерском систему и да ни она ни њено дете формално не постоје, говори о Словенцима рођеним на погрешном крају растурене државе.

Последњег дана ревије, 12. децембра, биће приказани филмови „Гардероба“ (25 минута) редитељке Еме Муц и „Словенац по избору“ (50 минута), Алеша Вербича. Филм „Гардероба“ упознаје гледаоце са ликом Ајде, која као помоћник редитеља сапунице, закорачује у хаос и проблеме са којима се ваља изборити. „Словенац по избору“ је документарни филм о животним изборима седам мушкараца и једне жене који су у време покрета несврстаних напустили своје матичне земље и преселили се у Југославију.

Улаз на пројекције је слободан.

СДН

 

Comments are closed.