ЦЗК ПРЕДАВАЊЕ: УПРАВЉАЊЕ МАШИНОМ МИСЛИМА

Предавање „Управљање машином мислима: научна фантастика или реалност?“ биће одржано у уторак, 3. децембра, са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу, најављују из ове установе.

-Програм ће бити посвећен неуротехнологији, прецизније спрези човек-машина, и могућностима да мождана активност управља одговарајућим уређајима, односно да се промене у можданој активности, повезане са намером да се изврше одређене моторне или когнитивне радње, користе као контролни сигнали уређаја, без путева кичмене мождине у том процесу. Присутни ће бити у прилици да се упознају и са неурофидбек приступом у интеракцији мозга и машине који је везан за додатно модулисање мождане активности од стране корисника након добијања повратне информације о учинку, а са циљем боље контроле над машином. Важна димензија програма тиче се перспектива примене у медицини, превасходно код особа са инвалидитетом. Гост Центра за културу Смедерево и предавач биће др Андреј Савић, истраживач сарадник на Електротехничком факултету у Београду чијем научно- истраживачком делокругу припадају неуронауке и неуротехнологије, обрада електрофизиолошких сигнала, мозак-рачунар интерфејс, електрична стимулација нерава, неурорехабилитација – наводе организатори у најави овог предавања

Улаз на програм је слободан.

Као истраживач сарадник, др Андреј Савић  је на Електротехничком факултету ангажован у оквиру националног пројекта „Ефекти асистивних система у неурорехабилитацији: опоравак сензо-моторних функција“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Учествовао је у настави из домена свог истраживачког рада преносећи студентима знања из предмета: Сигнали и системи у организму, Аквизиција електорфизиолошких сигнала, неурално инжењерство, Методе анализе електрофизиолошких сигнала. Ангажован је и на пројектима шпанске развојно-истраживачке организације TECNALIA Research & Innovation и као предавач на докторским студијама при Универзитету у Београду на два студијска програма (Биомедицинско инжењерство и технологије и Интелигентни системи) у оквиру предмета Моторна контрола и рехабилитација, Одабране методе обраде електрофизиолошких сигнала и Рачунарски модели у неуронаукама.

Од 2010. године један је од организатора скупа поводом међународне Недеље свести о мозгу. Овај догађај је три године на Електротехничком факултету био пре свега намењен промоцији научних резултата истраживачке групе са Електротехничког факултета која се бавила неуронауком.

Као добитник стипендија за стручно усавршавање у иностранству је боравио у Словенији, Финској и Данској. Актер је интерактивне демонстрације рада лабораторијског прототипа мозак-рачунар интерфејс система, која се одржавала на специјализованој радионици посвећеној мозак-машина-тело-интерфејс системима у Сан Диегу, Калифорнија.

Као гостујући предавач по позиву одржао је бројна предавања и интерактивне демонстрације из области мозак-рачунар интеракције, обраде и анализе ЕЕГ података и неурофдибека.

Др Савић има искуство клиничког рада на Институту за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ у Београду са особама које су претрпеле церебро- васкуларни инсулт и повреде мозга, као и на клиници за неурологију Клиничког Центра у Београду са пацијентима са тремором.

Аутор је и коаутар бројних научних публикација објављених у домаћим и међународним стручним публикацијама.

СДН

 

 

Comments are closed.