ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА

Интонирањем химне у Скупштини града почела је свечана седница одржана поводом обележавања Дана града Смедерева. Окупљеним члановима Градског већа, представницима локалне самоуправе, јавних предузећа, установа и институција и гостима, обратио се председник Скупштине Богољуб Спасојевић, који је подсетио на значај данашњег датума за историју Смедерева.

-Подсећамо се дана када је наш град ослобођен турске власти и по други пут постао престоница Србије. Према предању, кључеве утврђеног смедеревског града Карађорђу је предао турски заповедник града диздар Мухарем Гуша. Предаја је вероватно извршена на месту где се налази Карађорђев дуд. Церемонијал предаје кључева, поред тога што је имао симболички значај, истовремено је подразумевао и предају града, муниције, топова, хране, и осталог ратног материјала, као и комплетну преписку са турским везиром. о томе колики је значај ослобођења Смедерева 1805. године најбоље сведочи чињеница да је вожд Карађорђе одлучио да у наш град премести седиште тадашње српске Народне Владе, а одлуком Скупштине устаничких старешина, ова влада је у Смедереву добила и нови назив – Правитељствујушчи совјет – подсетио је Спасојевић.

Присутни су били у прилици да погледају и промо филм којим су представљени туристички и културни потенцијали града на Дунаву, са посебним освртом на фестивале и манифестације које се сваке године организују у Смедереву. У музичком делу представила се група за традиционално певање музичке школе „Коста Манојловић“ песмом „Тамо далеко“.

Ј.В.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *