OBELEŽEN DAN GRADA

Intoniranjem himne u Skupštini grada počela je svečana sednica održana povodom obeležavanja Dana grada Smedereva. Okupljenim članovima Gradskog veća, predstavnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća, ustanova i institucija i gostima, obratio se predsednik Skupštine Bogoljub Spasojević, koji je podsetio na značaj današnjeg datuma za istoriju Smedereva.

-Podsećamo se dana kada je naš grad oslobođen turske vlasti i po drugi put postao prestonica Srbije. Prema predanju, ključeve utvrđenog smederevskog grada Karađorđu je predao turski zapovednik grada dizdar Muharem Guša. Predaja je verovatno izvršena na mestu gde se nalazi Karađorđev dud. Ceremonijal predaje ključeva, pored toga što je imao simbolički značaj, istovremeno je podrazumevao i predaju grada, municije, topova, hrane, i ostalog ratnog materijala, kao i kompletnu prepisku sa turskim vezirom. o tome koliki je značaj oslobođenja Smedereva 1805. godine najbolje svedoči činjenica da je vožd Karađorđe odlučio da u naš grad premesti sedište tadašnje srpske Narodne Vlade, a odlukom Skupštine ustaničkih starešina, ova vlada je u Smederevu dobila i novi naziv – Praviteljstvujušči sovjet – podsetio je Spasojević.

Prisutni su bili u prilici da pogledaju i promo film kojim su predstavljeni turistički i kulturni potencijali grada na Dunavu, sa posebnim osvrtom na festivale i manifestacije koje se svake godine organizuju u Smederevu. U muzičkom delu predstavila se grupa za tradicionalno pevanje muzičke škole „Kosta Manojlović“ pesmom „Tamo daleko“.

J.V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *