„LIMENKICA-ULAZNICA – VRATIMO ČOVEKA PRIRODI“

Šta je to reciklaža, zbog čega je važno ne bacati smeće, čuvati životnu sredinu i drveće, samo su neka od pitanja na koja je odgovor dobilo oko 500 smederevskih mališana, koji su učestvovali u akciji „Limenkica-ulaznica“ , u okviru projekta „Vratimo čoveka prirodi“.
-Limenke se koriste za reciklažu, od njih se prave nove kutije, nove limenke, a reciklaža je bitna za očuvanje životne sredine, jer tako što prikupljamo ove predmete, mi pomažemo u obnavljanju prirode – objašnjava Petra, učenica trećeg razreda OŠ „Dimitrije Davidović“ .

Petra je jedna od 270 trećaka iz osnovnih škola „Dimitrije Davidović“ i „Jovan Cvijić“ i 250 predškolaca PU „Naša radost“, koji su se obreli u Centru za kulturu na izvođenju predstave „Čudesna šuma“ dečijeg pozorišta „Čarapa“ iz Beograda.

-Cilj projekta je edukacija dece o zaštiti životne sredine i reciklaži kroz pozorišnu umetnost. Uz prateće programe, koji obuhvataju i gledanje dokumentarnih filmova o prirodnim staništima u Srbiji, nadamo se da ćemo kod njih podstaći svest o tome koliko je važno da čovek živi u skladu sa prirodom i da je čuvamo – objašnjava Valentina Pavličić, koordinator projekta i reditelj predstave.

Da bi mogli da odgledaju predstavu, deca su morala sa sobom da donesu po pet limenki, koje su na licu mesta menjali za „alukoin“, a potom su jedan „alukoin“ koristili da „kupe“ ulaznicu. Osim ulaznica mališani su, za po pet „alukoina“, odnosno 25 predatih limenki, mogli da „kupe“ i druge korisne i zanimljive stvari, poput knjiga, ekoloških torbi, olovaka sa semenom drveta…

-„Alukoin“ je prva društveno odgovorna valuta na svetu, on ne može da se kupi ni za evro, ni za dolar, nikako, možete samo da budete društveno odgovorni. Na primer, sakupljate limenke koje ubacujemo u ovu presu, ona služi za gužvanje limenkica i u njoj ćemo da napravimo jednu veliku gomilu, koju dalje nosimo u fabriku za reciklažu. Reciklaža je kada od ovoga pravimo neke nove stvari – objašnjavali su predstavnici projekta radoznalim mališanima.

Svetlana Mihajlović, članica Gradskog veća za obrazovanje, ovoga puta u ulozi učiteljice, kaže da ovo nije prvi put da Smederevo učestvuje u ovakvom projektu. Navodi da učenici trećeg razreda osnovnih škola kao izborni imaju predmet „Čuvari prirode“ u okviru kojeg se edukuju o važnosti očuvanja životne sredine, te je ovo jedan od načina da im se saznanja prošire

-Šume su važne zato što od njih dobijamo vazduh da dišemo i zato treba čuvati drveće – objašnjava Tadija nakon što je odgledao „Čudesnu šumu“.

Dečije pozorište „Čarapa“ iz Beograda u saradnji sa udruženjem „Eko art“ i brojnim partnerima, ovaj projekat realizuje već punu deceniju, a ove godine podršku su dobili i od Ministarstva zaštite životne sredine. U Smederevu je na ovaj način, za samo jedan dan, prikupljeno oko 6.000 limenki. Za prethodnih deset godina u projektu je učestvovalo 70.000 dece, a prikupljeno i reciklirano pola miliona limenki.

 

 

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *