ЦЗК: ПРЕДСТАВА „ЧУДЕСНА ШУМА“ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЛИМЕНКИЦА-УЛАЗНИЦА“

У уторак, 5. новембра, од 12 часова, у смедеревском Центру за културу, биће изведена представа „Чудесна шума“ у продукцији дечијег позоришта „Чарапа“ из Београда. Представа је део пројекта „Лименкица-улазница-Вратимо човека природи“, чија је тема едукација деце и родитеља о рециклажи кроз позоришну уметност, који је 2014-те године добио и награду за најбољу непрофитну кампању у Србији. Овај пројекат континуирано се спроводи већ десет година, а ове године га је подржало и Министарство заштите животне средине.

-Главни циљ пројекта је јачање свести деце о значају очувања животне средине, посебно заштити природе и поновног повезивања човека са њом. Директно је усмерен и на развијање свести код деце у предшколском и школском узрасту у области раздвајања отпада на месту настанка – наводи се у најави Удружења „Еко арт“.

Приближавање проблематике заштите шума и одговорном односу према природи, основна је тема представе Дечијег позоришта “Чарапа”- “Чудесна шума” рађене по истоименој књизи Катарине Ралић, која је, користећи се средствима театра сенки, кроз причу из словенске митологије, испричана на изузетно необичан и интересантан начин, наводе организатори.

Пре извођења представе која је припремљена за малишане у Центру за културу, чији је почетак заказан за 12 часова,  припремљен је и предпрограм, који почиње 30 минута раније, који ће, како је најављено, обухватити пројекције едукативних филмова, наступ маскоте акције Ли Мен-а, Човека са Алу планете,предавање лименки, пресовање лименки у рециклажној преси, добијање Алу коин – парица, прве рециклажне валуте на свету, “куповање” Алу коин-има улазница, али и разних едукативних предмета.

-Да би публика могла да присуствује програму, потребно је да свако дете , донесе по 5 празних, искоришћених лименки за пиће. Када предају 5 лименки, добиће једну алуминијумску “парицу”, названу Алу-коин. Њоме “купују” једну улазницу . Уколико неко има више лименки, добиће више Алу коина. Један Алу -коин вреди 5 празних лименки . Тим додатним “парицама”, деца могу да “купују” разне корисне ствари у “Лименкица шопу”- еколошке торбе, оловке,привеске, књиге….Прикупљене лименке одлазе у центар за рециклажу – наводе организатори.

Додају да ће деца овом приликом научити много о рециклажи и заштити животне средине, да лименка није отпад, смеће које треба да заврши у корпи за отпатке или, још горе, крај ње у трави, да лименка има своју вредност и да је могу преточити у вредност улазнице за позориште.

Ј.В.

фото: ЦЗК Смедерево

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *