OBELEŽILI POLA VEKA ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA

Dvanaest bračnih parova, koji su sudbonosno „da“ izgovorili pre pola veka, davne 1969. godine, proslavili su, u Klubu Udruženja penzionera,u organizaciji Crvenog krsta, 50 godina braka. Prigodan ručak i poklone za 24-oro sugrađana pripremili su donatori, a svi okupljeni iskazali su veliko poštovanje prema ljudima koji su dočekali ovaj jubilej zajedničkog života.

-Pošto živite 50 godina zajedno, boja vašeg braka postaje zlatna, a zlato ima veliku vrednost. Svi zajedno smo došli da se radujemo, pokžameo veliko poštovanje prema vama, jer vi ste primer kako ljubav treba da se gaji. Ljubav koja traje 50 godina ima sjaj zlata, ona podrazumeva međusobno poštovanje i poverenje. Kad se izračuna u danima proveli ste zajedno 18.260 dana i noći, ali verovatno i više i duže, jer ste se upoznali, zavoleli, zaljubili i nadamo se i želimo vam da ta vaša ljubav traje još i da dočekate i 75 godina braka – rekla je obraćajući se prisutnima Živoslava Lazić, predsednica Crvenog krsta Smederevo.

Brak opastaje, otkrivaju Markovići, zahvaljujući toleranciji i razumevanju.

-Mladima bih poručila da budu tolerantni, i da ne misle da samo ljubav održava brak, treba dosta toga da se „proguta“. Ljubav ide posle na decu. Takođe, materijalna situacija nije presudna za opstanak braka. Možda za ove mlađe sada jeste, svi hoće da imaju kule i gradove, a vremenom vide da im to ništa ne znači. Treba da počneš od viljuške i kašike, pa da stekneš sve sam, to je ono pravo – kaže Nadežda (68), koja sa suprugom Miodragom (73) ima dvoje dece i četiri unučeta.

Inače, ovo je 24 put da „Zlatnu svadbu“ organizuje Crveni krst i uvek je to u mesecu oktobru, koji se obeležava kao mesec starih.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *