ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU GRADSKOG BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU

U velikoj sali Skupštine grada održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu grada Smedereva za narednu, 2020-tu godinu.  Predstavljanju plana o prihodu gradske kase i rashodima i izdacima u sledećoj godini, prisustvovali su predstavnici službi lokalne administracije, javnih preduzeća i Stalne konferencije gradova i opština, ali ne i građani i građanke, koji su na licu mesta mogli da daju svoje komentare, sugestije i predloge za trošenje budžetskih sredstava.

-Mi smo ovaj poziv objavili još pre deset dana. Lično mislim da građani možda nemaju dovoljan nivo informacija i znanja o načinu i kreiranju budžeta, ali ovo je jedan od koraka približavanja budžeta ka svakom pojedinačnom građaninu i očekujem da će u narednom periodu da bude mnogo više građana sa konkretnim predlozima – kaže Slaviša Stošić, član Gradskog veća zadužen za finansije.

Navodi da je jedan od ciljeva javne rasprave, prvi put organizovane na ovu temu u našem gradu, da „transparentnost budžeta dođe do izražaja u velikoj meri, jer je to put i način da informacije o pozicijama iz budžeta budu dostupne svim građanima“. Naveo je i da je u tom smislu ove godine napravljen i značajan pomak, jer je napravljen tzv. „Građanski vodič“ sa uputstvom kako građani mogu da postave pitanje, da dobiju informaciju kako se formiraju prihodi, da imaju uvid za šta se sredstva troše i daju predloge i neposrednu sugestiju.

-Ovo je prvi živi događaj, kao javna rasprava koji realizujemo. Mi smo u prethodnom periodu imali više sugestija koje su bile dostavljene elektronskim putem i mejlom i od strane građana, ali je namera da svaki građanin, pre svega u delu kapitalnih projekata, može da da predlog, npr. da se sredi jedna ulica, što ne predstavlja veliki nivo sredstava, a značajno je za funkcionisanje nekog dela mesne zajednice, i da takvi predlozi dođu do nas. Nadležno odeljenje i Gradska uprava nekada ne mogu da sveobuhvatno vide sve probleme na terenu, a na ovakav način želimo da građani koji imaju problem, da ga prenesu i da on uđe u postupak i proces donošenja odluke o budžetu – rekao je Stošić.

Prema predviđenom nacrtu, budžet grada Smedereva za 2020-tu godinu iznosiće 4.335.919.288 dinara, a njime je obuhvaćen i 51 kapitalni projekat čija realizacija je počela ili je planirana za naredni trogodišnji period.

J.V.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *