HBIS POTVRDIO: CURENJE AMONIJAKA U ŽELEZARI – BEZ OPASNOSTI PO OKOLINU

U smederevskoj železari sinoć je došlo do curenja amonijaka, potvrđeno je za „Smederevske novine“ iz kompanije HBIS Srbija. Povodom akcidenta, koji se dogodio, a za koji je javnost saznala putem društvenih mreža, saopšteno je sledeće:

-U kompaniji HBIS Srbija, na skladištu amonijaka, Postrojenja za proizvodnju zaštitnog gasa pogona Hladna valjaonica, 23. oktobra 2019. u 21:07 časova došlo je do curenja amonijaka na jednom od ventila.  U 21:17 časova, brzom intervencijom kompanijskih službi, ventil je zategnut i sanirano je dalje curenje amonijaka. Merenjem na licu mesta utvrđeno je da je maksimalna koncentracija iznosila
58ppm-a u neposrednoj blizini samog ventila, a da u zoni širenja nije iznosila više od 10 metara od samog ventila. Ova situacija je isključivo tehnološke prirode i nije mogla da izazove nikakvo ugrožavanje ni zaposlenih, ni građana okolnih sela, ni životne
okoline. U kompaniji HBIS Srbija ispoštovane su sve procedure koje su predviđene u ovakvim situacijama – saopšteno je iz kompanije.

I dok su iz kompanije HBIS Srbija našoj redakciji prosledili odgovor na pitanja u vezi sa ovim incidentom, inspekcijske službe, nadležne za ovu oblast, do trenutka pisanja teksta nisu se oglasile.

-To nije naša nadležnost, već nadležnost republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, pitajte njih – rekao nam je Miroslav Ilić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Gradske uprave Smederevo.

U ministarstvu zaštite životne sredine nezvanično nam je rečeno da se u ovakvim slučajevima uvek prvo obaveštava lokalna samouprava, ali zvaničan odgovor još uvek nam nije prosleđen.

 

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *