SNS SMEDEREVO: JP „GREJANJE“ SPREMNO DOČEKUJE GREJNU SEZONU

Ove godine odradili smo sve što je bilo planirano – sanaciju toplotnih podstanica, rekonstrukciju nekoliko kotlovskih jedinica i sanaciju nekoliko toplovoda u više kotlarnica u gradu, i u ovom trenutku naša postrojenja su spremna za rad, rekao je u prostorijama gradskog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Kulagić, direktor JP „Grejanje“.

-Mi smo u toku letnjeg perioda, kao što svake godine i radimo, obavili kompletan remont postrojenja. Naš cilj je da ona budu spremna za bezbedan, pouzdan i siguran rad, iako su pretežno stara, jer imamo blokovske kotlarnice iz raznih perioda zidane, ali u svakom slučaju su sve u tako dobrom stanju da ne očekujemo neke veće probleme. Najveći problemi se dešavaju na toplovodima koji su takođe stari, gde ne možemo da jedne godine sve da zamenimo, i zato i u toku sezone imamo česte intervencije, ali o tome moramo da vodimo posebno računa i to i radimo – rekao je Kulagić.

Iako grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, vremenske prilike su takve da ona još nije aktivno započela, navodi Kulagić i ističe da su još pre desetak dana urađene tople probe, koje su pokazale sitnije nedostatke. Svi oni će, kaže, biti uklonjeni narednih dana, a čim temperatura bude pala ispod 12 stepeni, počeće proizvodnja i distribucija toplotne energije. Energenata, ističe, imao dovoljno, u ovom trenutku za oko 25 do 30 dana grejanja.

-Moram da istaknem zahvalnost i lokalnoj samoupravi i Gradskom veću, gospodinu dejanu Milenkoviću i gospođi Jasmini Vojinović, koji su izuzetnim zalaganjem doprineli da uspemo da nabavimo poprilične količine goriva za početak sezone, što nismo skorije imali. Imamo dovoljno zaliha i očekujem da će ta saradnja da bude sigurno još bolja i da ćemo bez problema funkcionisati ove grejne sezone.

Navodi i da se cene usluge neće menjati, te da će ostati na nivou onih od prošle godine. Kulagić ističe i da bi, prema najavama NIS-a, od početka naredne godine sadržaj sumpora u mazutu koji se koristi kao energent, trebalo da bude smanjen sa 3 na 1 odsto, što će, kako je istakao doprineti da zagađenje vazduha na koje utiče rad JP „Grejanja“ biti smanjeno, o čemu je, uprkos činjenici da ima dosta ložišta, ovo preduzeće i u prethodnom periodu vodilo računa.

J.V.

Comments are closed.