DVA ZLATNA KLJUČA NA JUBILARNOJ SMEDEREVSKOJ PESNIČKOJ JESENI

Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“ ove godine beleži značajan jubilej – pola veka postojanja, pa će tim povodom, najavili su organizatori, program biti bogatiji, a umesto jedne, dodeljene dve glavne nagrade. Ovogodišnji dobitnici „Zlatnog ključa“ su kineski pesnik Li Licong i makedonski pesnik Risto Vasilevski, koji je, prema rečima Gorana Đorđevića, direktora festivala, bio i jedan od inicijatora osnivanja festivala u Smederevu.

-Li Licong je poznati savremeni pesnik iz Kine, iz provincije iz koje je i Hestil, koji je vlasnik naše železare. Naša neskrivena namera je bila da nagradimo „Zlatnim ključem“ pesnika koji dolazi iz te provincije, želevši da se zahvalimo na tom prijateljstvu i da, kinesko pesništvo koje je staro nekoliko milenijuma, približimo našoj publici. Takođe, drugi važan razlog je činjenica da je, osim dosadašnjeg jedinog u Parizu, i u Pekingu otvoren srpski Kulturni centar, kao i da se srpski jezik i književnost proučavaju na dva najveća tamošnja univerziteta u Pekingu i Šangaju – ističe Đorđević.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti otvaranja, u sredu, 16. oktobra, u Velokoj sali Centra za kulturu. I pre svečanog otvaranja biće organizovani brojni sadržaji, a uvod u zvaničan program festivala su ovonedeljni susreti pesnika Smedereva sa učenicima osnovnih škola.

U utorak, 15. oktobra, u Narodnoj biblioteci biće održan „Sajam poezije“, a iste večeri u 19. časova u Koncertnoj sali Centra za kulturu biće uručena i nagrada „Smederevski Orfej“. Osim pomenutih, na festivalu će, tradicionalno biti dodeljene povelje „Zlatko Krasni“ za prevodilaštvo i povelja lista „Naš glas“, zatim „Zlatna struna“ i nagrada „Tomislav Stevanović“ za najlepšu pesmu o Dunavu. „Zlatni ključić“ ove godine odlazi u ruke pesnika Branka Stevanovića, ali jubilarni festival donosi još jednu – novoustanovljenu nagradu „Zlatno slovce“ namenjenu najmlađim piscima.

-Uvođenjem „Zlatnog ključića“ namera je bila da izjednačimo stvaralaštvo za decu i odrasle, jer ako pisci za decu ne stvore publiku, onda ni pisci koji pišu za odrasle neće imati za koga da pišu. „Zlatno slovce“ će prethoditi „Zlatnom ključiću“, od ove godine smo raspisali konkurs sa jednim naslovom najpopularnije i najradije čitane pesme dobitnika „Zlatnog ključića“, a to je pesma „Naopačke“ i taj naslov pesme smo dali smederevskim osnovcima mlađeg uzrasta, da napišu pesmu. Na konkursu ćemo izabarti dvanaest pesama. Druženje sa tom decom i proglašenje pobednika biće u OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ u područnom odeljenju u Lunjevcu, tamo imamo ogromnu publiku od osam đaka, što nas izuzetno raduje, jer će videti da su nekome važni i da im je neko došao u goste – rekao je autor za decu Jovica Tišma.

Ovogodišnja Smederevska pesnička jesen“ okupiće i sve ranije učesnike ili dobitnike nagrada, od pozvanih preko 120 pesnika, svoj dolazak je potvrdilo njih više od 80, pa će biti organizovane dve večeri „Meridijana“. Istoimena edicija i izdanja ovogodišnjeg festivala imaće 23 naslova, najavljuju organizatori i ne kriju zadovoljstvo što je baš ovaj, smederevski festival poezije, odoleo mnogim izazovima i opstao 50 godina, posebno ako se ima u vidu činjenica da su ugašeni neki održavani u razvijenijim zemljama. Pozivaju sve ljubitelje poezije da isprate sve programe festivala naredne nedelje.

J.V.

 

2 thoughts on “DVA ZLATNA KLJUČA NA JUBILARNOJ SMEDEREVSKOJ PESNIČKOJ JESENI

 • 13. oktobra 2019. at 18:45
  Permalink

  Dokle moze da doseze pametovanje ovog coveka koji se drznuo da iz samo njemu znanih interesa godinu za godinu rusi ovaj Festival poezije…svedoci smo da iz godine u godinu ime sve manje i manje publike. ZASTO? Gospodinu Vasilevskom sve cestitke ali i negodovanje zbog pefidnog omalozavanja zbog dodele duple nagrade. Navedeni razlozi svakako da ne opravdavaju presedan.

  Reply
 • 8. oktobra 2019. at 16:01
  Permalink

  Da li je bas sve primereno jubileju ovog Festivala? Gospodin Vasilevski je osnivac i inicijator ovog Festvala. Da li je bas za jubilij primereno dodeljivanje dva Zlatna kljuca? Da li..da li…i tako dalje… dokle?

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *