SNS SMEDEREVO: ZNAČAJNI POMACI U POBOLJŠANJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

Za prethodnih godinu i po dana, koliko traju akcije preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja, u opštoj bolnici „Sveti Luka“ pregledano je više od 3.500 pacijenata, samo prošle nedelje njih oko 250, rekao je u sedištu gradskog odbora Srpske napredne stranke dr Nenad Đorđević, direktor ove zdravstvene ustanove.

-U skladu sa politikom predsednika Aleksandra Vučića, Srpske napredne stranke i Ministarstva zdravlja koje je naš osnivač, značajno se radi na poboljšanju uslova za lečenje pacijenata i, u principu, zdravstvena zaštita je jedan od osetljivih segmenata u kojima može da se meri i poboljšanje kvaliteta života naših građana, i u sklopu ovih svih reformi, da se poboljšaju uslovi za lečenje i dijagnostikovanje – rekao je Đorđević.

Tendencija Ministarstva zdravlja i naše zdravstvene ustanove je usmerena na preventivne aktivnosti, jer je važnije da se bolest dijagnostikuje onda kada je moguće da se uspešno leči i ne čekaju završne faze bolesti, kada je lečenje i teže i skuplje, ali i neizvesno, dodao je Đorđević.

-Zato poslednjih godina, naročito poslednje dve, ministarstvo zdravlja odvaja velika sredstva za nabavku nove opreme, i mi smo zaista prilično opreme dobili u poslednjih nekoliko godina. Ovih dana očekujemo montiranje dva nova rendgen aparata, poslednji su montirani kod nas pre jedno sedam ili osam godina, sada ćemo imati u rendgen službi i u antituberkuloznom dispanzeru dva nova, tako da će sa jedne strane značajno biti bezbednije i sigurnije snimanje, a s druge, novi aparati uvek nam omogućavaju da preciznije i kvalitetnije dijagnostikujemo određena patološka stanja i promene kod pacijenata. Početkom godine smo dobili i novi rendgen aparat za operacionu salu ortopedije i nove respiratore za pacijente kod kojih je ugroženo disanje – rekao je Đorđević.

Podsetio je i na projekte prekogranične saradnje, zahvaljujući kojima je urađena kompletna rekonstrukcija zgrade psihijatrije i novi operacioni hirurški blok, a takođe i dobijena značajna nova oprema. Uskoro bi, podsetio je, trebalo da počne i rekonstrukcija cele bolnice, što je projekat koji se realizuje zahvaljujući Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

-Osim ulaganja u objekte i opremu, u našoj bolnici  se sprovodi i integrisani sistem zakazivanja pregleda. On funkcioniše sa manje ili više uspeha, a problem je što se prilikom zakazivanja odmah ide na viši nivo, pa se pacijent umesto specijalistima, upućuje subspecijalistima,  iako nemamo problema sa kadrovima – rekao je Đorđević.

Pozvao je sve pacijente da se ukoliko su nezadovoljni uslugom ili naiđu na neku poteškoću prilikom lečenja, obrate rukovodstvu bolnice i nadležnim službama naše zdravstvene ustanove, kako bi „pokušali zajedničko rešavanje problema“.

J.V.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *