ДВАДЕСЕТ ЛИЦА ЗАТЕЧЕНО У РАДУ „НА ЦРНО“

Протеклог викенда у Смедереву и Лазаревцу обављен је ванредни инспекцијски надзор коме су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић, и том приликом је затечено 20 лица на раду „на црно“, саопштено је из надлежног министарства.

-Обављено је 49 надзора, током којих је затечено 20 лица на раду „на црно“, један нерегистрован субјекат и донето је једно решење о забрани рада. У претходних 15 дана инспекција је радила појачано и том приликом је извршено 985 надзора у другој и трећој смени током којих је затечено 20 нерегистрованих субјеката и 362 лица на раду „на црно“ међу којима је било и страних држављана без радне дозволе у Србији – наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства за рад.

-Опсежним инспекцијским надзорима трудићемо се да искоренимо рад на црно, сузбијемо сиву економију и омогућимо позитивнију климу за послодавце који раде у складу са законом, али и омогућимо радницима сва права која им припадају – рекао је Ђорђевић.

Ђуровић је овом приликом објаснио да инспектори врше надзоре по систему ротације, и истакао да се код ванредних надзора не зна ко ће где вршити надзор што смањује могућност за малверзације.

-Инспекција рада је у претходном периоду постигла одличне резултате. Сви који не раде у складу са законом добиће максималне казне –  рекао је Ђуровић.

Оваква пракса биће настављена и у наредном периоду са циљем сузбијања сиве економије, наводе у овом министарству.

СДН