SKUPŠTINA GRADA: USVOJEN PREDLOG ZAKLJUČKA O PRODAJI HALE

Odbornici Skupštine grada usvojili su predlog zaključka kojim će biti omogućeno pokretanje postupka za prodaju zemljišta i hale u kojoj se nalaze proizvodni pogoni kompanije „PKC“. Prema izvršenoj proceni ukupna vrednost hale, parcele i infrastrukture u tom delu industrijske zone iznosi 6,3 miliona evra.
Predlog, kako se čulo, dolazi nakon dvogodišnjih pregovora, a usledio je nakon što je „PKC“ i zvanično iskazao zainteresovanost za kupovinu ove imovine, koju trenutno koristi po osnovu ugovora o zakupu. Prema najavama, ova kompanija će, zbog proširenja kapaciteta, tu sagraditi još jednu proizvodnu halu površine oko 10.000 metara kvadratnih i na taj način obezbediti dodatnih oko 2.000 novih radnih mesta.
Podsećamo, lokalna samouprava svojevremno je iz kredita vrednog 7,8 miliona evra sagradila dve proizvodne hale i infrastrukturno opremila deo industrijske zone na površini od oko 30 hektara. Kako se moglo čuti, hala koja je bila predmet rasprave površine je 19.000 kvadrata, a u njenu izgradnju uloženo je 5,8 miliona evra. Ona je „PKC“-u izdata u februaru 2015-te, a grad je, po osnovu zakupnine, u poslednje četiri godine ostvario prihod od 4 miliona evra. Uz 6,3 miliona evra, kolika je procenjena vrednost imovine, ukupan priliv u gradsku kasu, istaknuto je, iznosio bi 10,3 miliona evra. Prema planu, deo novca od prodaje, 3,8 miliona evra, biće iskorišćen za kompletnu otplatu kredita, dok će u budžetu ostati 2,5 miliona evra prihoda. Takođe, lokalnoj samoupravi ostaje manja hala, površine 3.000 kvadrata, što omogućava dodatne prihode od izdavanja.
Usvajanjem zaključka i predloga teksta javnog oglasa, omogućava pokretanje postupak za otuđenje iz javne svojine grada Smedereva nepokretnosti u ulici Šalinačkoj BB putem prikupljanja pismenih ponuda.

J.V.

One thought on “SKUPŠTINA GRADA: USVOJEN PREDLOG ZAKLJUČKA O PRODAJI HALE

  • 6. septembra 2019. at 19:40
    Permalink

    U konkretnom slučaju radi se o nameri klasične prodaje nepokretnosti (zgrade i zemljište) navodno “poznatom kupcu“. Navodnim otkupom upravljačkih prava finske kompanije PKC od strane navodne indijske kompanije “Moterson Sumi“, finska kompanija PKC tim činom “izlazi iz zone potencijalne odgovornosti“ buduće organizacije rada i poslovanja, iz kog razloga je preventivno neophodno prethodno utvrditi aktivnu legitimaciju budućeg vlasnika nepokretnosti iz razloga pravne i ugovorne sigurnosti…?

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *