POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ: SMEDEREVO ĆE BITI ČVORIŠTE ZA TERETNI SAOBRAĆAJ

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je završne radove na izgradnji nove stanične zgrade i teretne pruge u Smederevu i tom prilikom istakla da je reč o projektu koji ima ne samo lokalni, već i nacionalni značaj za razvoj Srbije.

-Izgradnja 7,5 kilometara pruge, kojom je povezana industrijska zona sa koridorom 10, strateški je najvažnija stvar za ovaj deo Srbije – rekla je ministarka Mihajlović, dodavši da je to značajno i za razvoj turizma u našem gradu, jer je potrebno, kako je istakla, da o Smederevu ne razmišljamo samo kao o gradu čelika, pošto ovde ima toliko toga što treba i može da se vidi. Važno je i to, dodala je, da će na ovaj način biti izmeštena i pruga iz centra grada.

-Strateški gledano, ono što mi radimo u sektoru saobraćaja u našoj zemlji jeste da pokušamo da povežemo bar nekoliko vidova saobraćaja i za nas ovo mnogo znači, jer znači povezivanje i vodnog i železničkog saobraćaja. Ova železnička veza i izgradnja luke, za koju očekujem za 20-ak dana raspisivanje tendera i početak radova u martu, omogućiće praktično da ovaj deo Srbije bude čvorište kada govorimo upravo o ovoj vrsti teretnog saobraćaja – istakla je potpredsednica Vlade.

Dodala je i da je reč o projektu o čijem značaju su govorili mnogi prethodnici, ali je on tek sada realizovan.

-Podsetiću vas samo, o ovoj pruzi je govorio recimo i Koštunica kako je treba izgraditi kada je bio premijer, pa je pričao i Tadić kada je bio predsednik, na kraju, evo izgradili smo je mi. Kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade, tada je pokrenuta  priča o izgradnji ove pruge, jer se shvatio njen strateški značaj. Ovo nije lokalna tema, ovo je državna i nacionalna tema i veoma važna za razvoj Srbije – istakla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Članica Gradskog veća zadužena za mesne zajednice, infrastrukturu i ruralni razvoj Jasmina Vojinović istakla je da je završetak ovog projekta izuzetno važan za grad Smederevo.

-Ovo je velika stvar za naš grad i za građane Smedereva, jer ćemo konačno, posle 50 godina, iseliti prugu iz centra grada. Angažovanjem našeg predsednika Aleksandra Vučića i države, obezbeđivanjem partnera za Železaru, vratili smo sigurnost građanima Smedereva. Ovim infrastrukturnim projektom, kao što su železnica i luka, i kao što će biti novi kinesko-srpski industrijski park, čija izgradnje počinje sledeće godine, je velika stvar za građane Smedereva, jer će omogućiti bolji život u našem gradu – rekla je Vojinovićeva.

Načelnik Podunavskog upravnog okruga Nebojša Pavlović istakao je da je poseta predsednika Aleksandra Vučića našem okrugu pre šest meseci bila inicijalna kapisla za pokretanje i realizaciju mnogih projekata, od kojih su neki, kao ovaj, završeni.

U industrijskoj zoni urađeno je 5,53 kilometara javne železničke pruge, od postojeće pruge Smederevo-Mala Krsna do industrijskog koloseka, kao i 1,15 kilometara industrijskog koloseka. Urađen je i objekat nove stanične zgrade, kao i četiri objekta skretničkih blokova koji služe za signalizaciju, kao i tri železnička mosta, različitih raspona od 15 do 24 metra, i pet propusta. Sredstva u iznosu od 9 miliona evra finansirala je država Srbija.

J.V.

 

One thought on “POTPREDSEDNICA VLADE ZORANA MIHAJLOVIĆ: SMEDEREVO ĆE BITI ČVORIŠTE ZA TERETNI SAOBRAĆAJ

  • 26. avgusta 2019. at 00:03
    Permalink

    Kakve veze ima učiteljica Jasmina sa mesnim zajednicama, infrastrukturom i ruralnim razvojem?!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *