ЈАСНА АВРАМОВИЋ ПОНОВО ПОТРОШИЛА ПАРЕ, А ГРАЂАНИ ОСТАЛИ БЕЗ УСЛУГЕ

Да се новцем из локалног буџета мало тога ради у Смедереву од како је на челу града Јасна Аврамовић добро је познато, али је проблем што иза ње остају и полузавршени пројекти финансирани из донација или средствима Европске Уније, а који ни дан данас нису у функцији.
Управо је то случај са постројењем и канализацијом у Малом криваку, чији је завршетак свечано означен почетком јуна, а којим је требало да буде решен проблем са одвођењем отпадних вода у овом ромском насељу. Средства у износу од милион евра обезбедила је Европска унија, док је град издвојио 282.734,24 евра.
Радови на изградњи постројења приведени су крају, додуше, уз пробијање рокова, као и канализациона мрежа укупне дужине око 4,5 километара, али још увек нису извршена прикључења, па би могло да се деси, да у случају обилнијих падавина, овај део града поново буде под водом.
Како је раније објашњено реч је о специјалном виду канализације са вакуумском станицом, намењен условима равничарских терена, где нема довољног пада да се гравитацијом ради одводњавање, које треба да омогући да на овом простору не буде никаквих поплава ни нагомилавања воде.
Незванично, један, у низу проблема је то што је сам пројекат по којем је све рађено, изгледао као да је намењен некој другој локацији, па само „пренесен“ на овај терен, због чега је током радова било доста препрека, и физичких и правних. Због нерешених имовинско-правних односа, нема употребне дозволе, а додатни проблем је то што би свако, од 329 домаћинстава требало да плати птикључак на ову мрежу, за шта немају довољно средстава.
Тако је, за сада, све остало на „симулацији“ рада постројења демонстрираној приликом свечаног отварања, док ће више од 2.500 житеља овог дела града, на праве ефекте морати да сачека.

Ј. Шешлак

Comments are closed.