ВИРТУЕЛНА ФОНТАНА ОДЛАЗЕЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ АВРАМОВИЋ

Иако је пре више од годину дана, у мају 2018-те године, градоначелница Јасна Аврамовић потписала иницијативу за избор најбољег идејног решења за измену фонтане на главном градском тргу, до сада је све остало само мртво слово на папиру. За то време формирана је стручна комисија која је требало да утврди критеријуме и објави конкурс, а након тога изабере најбоље идејно решење.
Међутим, и овог лета, градска фонтана у центру не ради, а грађани су се још једном уверили у наводе о „пожртвованости и непрекидном раду“ градоначелнице која се годинама „бори“ за лепше и боље Смедерево, које ће стајати раме уз раме са европским градовима. У томе су нас, чак, претекле и наше комшије из Смедеревске Паланке, које су се претходних година бориле са рестрикцијама воде у летњем периоду. Али фонтана у овој општини – ради. Као и у многим другим локалним самоуправама у Србији, ваљда је Смедерево једино место у коме претходних година овај „велики“ проблем није могао да буде превазиђен.
Коликo је, заиста, посвећена бољитку града и квалитету живота суграђана, Аврамовићева је показала управо на овом примеру. Због квара на пумпи и раније је било проблема и прекида, али годинама уназад градска фонтана уопште не ради. Цеви из којих би требало да излази вода прекривене су, сада већ дотрајалим лимом, што представља додатну опасност за малишане који унутрашњост фонтане сада користе као ограђено игралиште. За поправку је, незванично, потребно толико новца да је тај износ довољан да се направи нова. Али, није урађено ни једно ни друго.
У исто време прошле године градоначелница је покренула и иницијативу за подизање споменика деспоту Ђурђу Бранковићу и његовој породици у нашем граду. Ни ту се није одмакло даље од формирања комисије на папиру. Слично је и са многим другим пројектима које Аврамовићева најављује још од времена када је засела у градоначелничку фотељу. У Смедереву су, до сада, углавном реализовани само они пројекти иза којих је стала држава.

Ј. Шешлак