KLASICI DOMAĆE KINEMATOGRAFIJE NA „DUNAV FILM FESTU“

Pet kultnih filmova domaće kinematografije, koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka, biće prikazani na drugom izdanju „Dunav Film Fest-a“ u Smederevu.
Pod pokroviteljstvom kompanije Vip mobile, u samom centru Smedereva kod Karađorđevog duda, u periodu od 21. do 25. avgusta, publika će imati priliku da pogleda film,„Ljubav i moda“, koji je rađen u produkciji Avala filma, kao i filmove „Petrijin venac“, „Tri karte za Holivud“, „Nacionalna klasa“ i „Miris poljskog cveća“ u produkciji Centar filma – podsećaju organizatori na deo pratećeg programa ovogodišnjeg festivala.
Jugoslovenski klasik iz 1960. godine „Ljubav i moda“ reditelja Ljubomira Radičevića,biće prikazan u sredu 21. avgusta. Ovaj film predstavlja dokument jednog vremena, u kojem je zabeležen život prestonice s početka 60-ih godina, a pored velikana sedme umetnosti okupio i neka od najvećih imena iz sveta muzike sa ovih prostora poput Gabi Novak, Ive Robića, Arsena Dedića, Đuze Stojiljkovića.
U četvrtak, 22. avgusta, pred smederevskom publikom biće prikazan film „Petrijin venac“, reditelja Srđana Karanovića, koji je ostao zapamćen po debitantskoj ulozi Mirjane Karanović. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom jednom od najvećih filmskih kompozitora Zorana Simjanovića.
„Tri karte za Holivud“, je još jedno filmsko ostvarenje koje će biti prikazano u novom sjaju, u petak 23. avgusta. Radnja ovog kultnog ostvarenja, za koje je scenario pisao Željko Mijanović, odvija se 1962. godine u malom mestu u Jugoslaviji, u kojem legendarni Branislav Lečić, u ulozi policajca, priprema građane na dolazak Maršala Tita.
Jedan od najpopularnijih domaćih filmova „Nacionalna klasa“, reditelja Gorana Markovića, biće prikazan u subotu 24. avgusta. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Ovaj film je ostao zapamćen i po uverljivoj priči automobilskog asa sa beogradskih ulica, ali i po muzici iz filma koju je komponovao Zoran Simjanović. Izvođači su neka od najpoznatijih imena u regionu – Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oliver Dragojević, Laboratorija zvuka.
Višestruko nagrađivan film „Miris poljskog cveća“, koji je obeležio domaću kinematografiju, publici će biti predstavljen poslednjeg dana festivala. Rađen u režiji Srđana Karanovića, film je poznat po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalnom rediteljskom pristupu.
Svi filmovi su digitalno restaurirani u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i kompanijom Vip mobile u okviru projekta Vip Kinoteka, koji je ove godine ušao u drugi ciklus postojanja, a do kraja leta publika će imati priliku da pogleda još jedan srpski klasik u novom ruhu.
Podsećamo, drugo izdanje „Dunav Film Festa“ održaće se od 20. do 25. avgusta, a ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu srednjevekovne srpske prestonice pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče reka Dunav.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *