NAJNOVIJE ALMODOVAROVO OSTVARENJE NA „DUNAV FILM FESTU“

Ovogodišnji „Dunav film fest“, koji će biti održan od 20. do 25. avgusta, ljubiteljima sedme umetnosti u Smederevu donosi ostvarenja koja će biti prikazana prvi put u Srbiji i regiji, ako se izuzmu festivali na kojima su imali premijerne projekcije, rekao je na konferenciji za medije Jugoslav Pantelić, gost selektor festivala. Istakao je je da je već prvo, prošlogodišnje izdanje ovog filmskog festivala u našem gradu, uputilo na to da „Dunav film fest“ ima budućnost, svoju publiku i mogućnost da se „munjevitom brzinom plasira u red festivala koji će biti od značaja ne samo za kulturni život Smedereva, već i za turistički potencijal koji postoji“.
U konkurenciji za glavnu nagradu „Dunavska lađa“ je osam novih ostvarenja nastalih u produkcijama zemalja Podunavskog sliva.
-Pred nama je program koji na najbolji način oslikava produkcionu 2019-tu godinu kada govorimo o kinematografijama zemalja Podunavskog sliva. Festival otvara film rumunskog reditelja Kornelija Porumboija „Zviždači“, koji je prikazan u glavnom programu Kanskog filmskog festivala, gde se takmičio za nagradu Zlatna palma. Zasigurno ovaj reditelj spada u red onih autora koga voli srpska publika, njegovi skoro svi filmovi su prikazani na našim festivalima, ovo će biti premijerna projekcija u Srbiji i ovom delu Evrope – rekao je Pantelić.
Iz takmičarskog dela programa osvrnuo se na „Zlatnu rukavicu“ nemačkog filmskog autora Fatiha Akina, koji je sa tri filma prisutan na ovom festivalu. Osim ovog koji je u konkurenciji za nagrade, biće prikazana i njegova ostvarenja „U julu“ i „Niotkuda“.
-„Zlatna rukavica“ je film koji nije za svačije oči i ne preporučuje se mlađima od 18 godina zbog eksplicitnih scena, ali mislim da one nisu dovoljan razlog da publika bude uskraćena za ovo pravo remek-delo – dodao je Pantelić.
Zahvalivši se lokalnoj samoupravi i Ministarstvu kulture koje je ove godine podržalo „Dunav film fest“ Igor Stanković, idejni tvorac festivala, naveo je da će uz određene novitete, biti zadržana tradicija projekcija na četiri lokacije u gradu – Mali grad smederevske tvrđave, Karađorđev dud, pristan na Dunavu i Centar za kulturu.
-Pristan na Dunavu je jedna od lokacija koju bukvalno nijedan festival, a Srbija je poslednja zemlja u deset zemalja Dunavskog sliva koja dobija festival, nema. Srbija je jedinstvena po tome da se projekcije održavaju na samoj reci Dunav. Uz ostale lokacije Smederevo će u tim danima biti pravi festivalski grad – rekao je Stanković.
Kao poklon publici, van konkurencije, dan pred zvaničan početak festivala, 19. avgusta, u Malom gradu će biti prikazan film „Vudstok“, kao svojevrsni „omaž tom legendarnom koncertu održanom pre tačno 50 godina, a čije pozitivne kulturološke posledice i danas osećamo“ naveli su organizatori.
U okviru pratećih programa, istakli su organizatori, biće prikazano „najbolje od Evrope, rekapitulacija svega onog što su reditelji sa našeg kontinenta snimili“. Ne treba zaboraviti, podsetili su, i na program VIP Kinoteke, u okviru kojeg će biti prikazano pet digitalno restauriranih domaćih filmskih ostvarenja.
Smederevcima, ali i gostima, ljubiteljima sedme umetnosti, pažnju će privući, kako je istaknuto, „sigurno najtraženiji film u ovom trenutku na planeti Zemlji“. Reč je o ostvarenju „Bol i slava“ Pedra Almodovara, koga je gost selektor Jugoslav Pantelić najavio kao „sasvim izvesno najznačajnije ostvarenje ovog velikog autora godinama unazad“. Glavni glumac koji tumači lik slavnog reditelja u ovom autobiografskom filmu Antonio Banderas nagrađen je u Kanu za najboljeg glumca tog festivala.
Sve projekcije, izuzev onih u okviru takmičarskog dela programa, biće besplatne. O nagradama će odlučivati glumački žiri u sastavu Nives Ivanković, Raša Bukvić i Janko Popović Volarić, a ove godine biće prisutan i takozvani „mladi žiri“ koji će paralelno ocenjivati najbolje.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *