KONKURS ZA DODELU NAGRADA SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU

Povodom obeležavanja 99. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2019. godinu u četiri kategorije takmičenja – navedeno je u obaveštenju prosleđenom našoj redakciji.
-Ovo takmičenje, koje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama: pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno-humanističkih nauka (WIPO medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren`s Trophy) – navedeno je u obaveštenju.
Dodaje se da je prijave za konkurs moguće slati najkasnije do 18. oktobra 2019. godine, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu (http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2269).

-Pored navedenih WIPO nagrada, na osnovu uvida u bazu međunarodno registrovanih žigova, na proslavi dana Zavoda će biti dodeljena i nagrada WIPO Users` Trophy Users’ domaćem pravnom licu sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2019. godine – saopštavaju organizatori konkursa.
Ove prestižne nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra 2019. godine.
Iz Zavoda za intelektualnu svojinu podsećaju da zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji. Njeni počeci potiču još od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine. Danas ova konvencija, kojom administrira WIPO, okuplja 177 država. Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine. To se desilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *