OD JESENI KINESKO-SRPSKE POLICIJSKE PATROLE I U SMEDEREVU

Tokom nedavnog sastanka državne sekretarke MUP-a Biljane Popović Ivković i ambasadorke NR Kine Čen Bo, između ostalog, razmatrani su i konkretni koraci koji će biti preduzeti u realizaciji dogovora koji su postignuti tokom posete ministra Kedžija Srbiji, među kojima su i zajedničke patrole srpske i kineske policije, koje bi na jesen trebalo da počnu sa radom u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, navedeno je na sajtu MUP-a.

Na sastanku je bilo reči o oblicima saradnje dve zemlje u oblasti unutrašnjih poslova i ponovnom zahtevu takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu.

-Popović Ivković je istakla da Srbija i Kina imaju dobre prijateljske odnose koji se intenzivno razvijaju. Tokom razgovora Popović Ivković i Čen Bo osvrnule su se i na nedavnu posetu Srbiji ministra javne bezbednosti Narodne Republike Kine Džao Kedžija, koju su ocenile kao izrazito uspešnu. Čen Bo je istakla da se odnosi dve države ubrzano razvijaju u mnogim oblastima o čemu svedoče i brojne posete visokih delegacija. Govoreći o ponovnom zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, Popović Ivković je istakla da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Narodne Republike Kine o poštovanju međunarodnog prava, a time i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije – navedeno je na sajtu.

Ona se, dodaje se, zahvalila na podršci koju je Kina tokom prošlogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine Interpola pružila argumentima Srbije protiv prijema takozvanog Kosova u članstvo ove međunarodne policijske organizacije.   Popović Ivković je naglasila da je Republika Srbija tada, uz pomoć prijatelja, uspela da onemogući politizaciju Interpola, koja bi proizvela nesagledive posledice po sve članice. Ona je ponovila da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola, kao i da bi eventualni prijem tzv. Kosova u ovu policijsku organizaciju predstavljao kršenje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Čen Bo je istakla da će Narodna Republika Kina nastaviti da pruža podršku Republici Srbiji u odbrani suvereniteta i međunarodnog prava.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *