KANSKI FAVORIT OTVARA „DUNAV FILM FEST“

Film „Zviždači“, čuvenog rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua – jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca, ne samo rumunskog, već i evropskog filma danas, otvoriće 20. avgusta ovogodišnji „Dunav Film Fest“, saopštavaju organizatori.

-Pripadnik rumunskog novog talasa, čiji filmovi poslednjih godina pobeđuju na mnogim međunarodnim festivalima poput Kana, Berlina i drugih, i koji je rumunsku kinematografiju podigao na pijedestal najznačajnije evropske kinematografije, filmom „Zviždači“ pomera granice u svom dosadašnjem stvaralaštvu. Ovaj kanski favorit, snimljen u koprodukciji Rumunije, Francuske i Nemačke, u osnovi je krimi priča koja se razvija na drugačiji način od očekivanog za ovog autora. Novim rediteljskim pristupom udaljava se od realistične filmske naracije i žanrovski se približava crnom talasu. Interesantna lokacija, vulkansko ostrvo Gomera, u sred Atlantskog okeana, na kome ljudi komuniciraju zviždanjem, inspirisali su ovog filmskog stvaraoca da ljubiteljima sedme umetnosti priredi nešto novo – navodi se u najavnom saopštenju.

Glavnu ulogu u ovom filmu ostvario je Vlad Ivanov, koji igra rumunskog policajca koji beži na ostrvo Gomera, gde upoznaje zavodljivu i prevrtljivu Gildu, koju igra Katrinel Maron, od koje uči jezik zviždača. Kornelije Porumboju publici je poznat po crnoj komediji “12:08 Istočno od Bukurešta” za koju je proglašen najboljim debitantom u Kanu 2006. godine, kao i ostvarenjima “Policijski, pridev”, “Izvestan pogled“, kao i filmom “Blago”.

Ranije su organizatori najavili da će u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg „Dunav film festa“ biti prikazan i film „Otac“, koji su u bugarsko-grčkoj koprodukciji režirali Kristina Grozeva i Petar Valčanov, dobitnik Kristalnog globusa 54. međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Takođe, i film „Neka bude svetlost“, slovačko-češka koprodukcija, reditelja Marka Škopa, koji je Milanu Ondriku doneo nagradu za najboljeg glumca, stiže pred srpsku publiku već u avgustu u Smederevu, najavljuju organizatori.

Drugo izdanje „Dunav Film festa“ biće održano od 20. do 25. avgusta u Smederevu, a publika će festivalske programe, osim u Tvrđavi, moći da prati i na centralnog gradskom trgu, šlepu na Dunavu i u Centru za kulturu.

Podsećamo, prošlogodišnji pobednik „Dunav film festa“ bio je rumunski film „Limunada“ rediteljke Ione Urikaru.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *