„ARKA“ ZA SLOVENAČKOG PESNIKA IVANA DOBNIKA

Istaknuti slovenački pesnik Ivan Dobnik dobitnik je međunarodne nagrade „Arka“ za 2018-tu godinu, za pesničku knjigu „Bolska“ u prevodu Dušana Stojkovića, saopštilo je ovo izdavačko preduzeće iz Smedereva. Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu domaćeg i stranog pisca i ove godine odluka žirija, u sastavu Akademik Elka Njagolova, pesnik, esejista i prevodilac – predsednik Akademije slovenskih književnosti i umetnosti i direktor međunarodnog festivala poezije „Slovenski zagrljaj” sa sedištem u Varni, zatim dr Mićo Cvijetić, pesnik, književni kritičar i esejista – glavni i odgovorni urednik lista „Književne novine” iz Beograda, Sande Stojčevski, pesnik, književni kritičar, esejista i antologičar iz Skoplja, mr Dušan Stojković, pesnik, esejista, književni kritičar i antologičar iz Mladenovca i akademik Risto Vasilevski, direktor i glavni urednik IP „Arka“, bila je jednoglasna.

-Savremena slovenačka poezija jedna je od najzanimljivijih, najprovokativnijih i najboljih koja se trenutno u Evropi stvara. U njoj dela više samosvojnih pesnika, a Ivan Dobnik, pesnik, urednik, prevodilac, esejist i kritičar, odgovorni urednik „Poetikona“ od 2005. i osnivač Književnog društva Hiša poezije 2006. godine, nikakve sumnje nema, pesnik je koji je odavno izgradio svoju poetiku i ostvario celovit i prepoznatljiv opus. Ono što je ispevao do danas  sastavnice su – današnjem trenutku jedino primerenog – fragmentizovanog epa. Posebno to važi za četiri njegove poslednje objavljene zbirke: Pre početka (2010), Druga obala (2011), Bolska (2015) i Magične pesničke izreke (2017). Ma koliko one, na prvi pogled, izgledale sasvim raznorodne, pred našim očima izrasta poetska katedrala sasvim uočljiva i osobena među drugim koje savremenu slovenačku, i evropsku, poeziju tvore – navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Dodaje se da u zbirci „Bolska“ pesnički subjekat ne peva o prirodi, već dopušta ovoj da njime sama pro-govori.

-Pesme Bolske njene su pesme. Opevani prostor je samo prividno realan. Prepun je prikrivenih žilica fantastičnog. Suštinski ofantastičen, približen snovnom. Termin koji ga najbolje „pokriva“ odabrao je sam pesnik (koristi ga u nekolikim svojim zbirkama) – magičan. Njemu zbirka kojoj smo dodelili nagradu, i ne samo ona, jeste „biblija vazduha i zemlje, vode i vatre“, simbiotički preplet svih praelemenata – navedeno je u obrazloženju nagrade.

Ivan Dobnik je do sada izdao više od deset zbirki poezije, a njegove pesme su prevođene na francuski, engleski, nemački, italijanski, poljski, češki, slovački, srpski, makedonski, bugarski, beloruski, danski, litvanski i rumunski jezik.

Inače, nagrada „Arka“ istoimene izdavačke kuće, dodeljuje se od 2003. godine, za najbolju knjigu domaćeg i stranog autora objavljenu na srpskom jeziku u toku jedne kalendarske godine. Među dosadašnjim dobitnicima su i Gane Todorovski, Eugen Urikaru, Ranko Krstajić, Tomaž Šalamun, Miodrag Pavlović, Radomir Andrić, Stefani Senar, Matija Bećković, Ljubomir Simović.

SDN

 

Comments are closed.