ZANATI NAJTRAŽENIJI, ZA ČETVOROGODIŠNJA ZANIMANJA SVE MANJE INTERESOVANJA

Posle drugog kruga prvog upisnog roka za srednje škole, u Smederevu više nema mesta za  trogodišnja zanimanja, dok su mesta na smerovima četvrtog stepena upražnjena, ali za njih nema učenika sa dovoljnim brojem bodova, podaci su Okružne upisne komisije. Posle prvog upisnog kruga, prema raspoloživim podacima, u našim srednjim školama je ostalo ukupno 115 mesta za četvorogodišnja zanimanja i 12 za trogodišnji smer modnog krojača u Despot Đurađ školi, a bilo je 35-oro neupisanih učenika. Samo dvoje od tog broja imalo je više od 50 bodova, što je prag za upis četvorogodišnjeg zanimanja. Zbog toga su ovi đaci morali da potraže slobodna mesta u okolnim gradovima.

-Nakon drugog upisnog kruga neraspoređena su ostala dva učenika. Jedan od njih imao je nerealnu listu želja, s obzirom na to da je imao manje od 50 bodova, ali je  izrazio interesovanje za četvrti stepen koji ne može da upiše, dok drugi učenik nije imao dovoljan broj bodova čak ni za zanimanja trećeg stepena. Ima još 26 učenika koji će završni ispit polagati u avgustu, i kada bude završen drugi upisni rok i počne školska godina, znaće se konačno da li je i u kojoj školi ostalo slobodnih mesta, kao i da li je moguće pronaći rešenje u smislu proširivanja broja mesta za određena zanimanja – objašnjava Dušanka Stojković, predsednica Okružne upisne komisije.

Već drugu godinu za redom primetna je tendencija većeg interesovanja za zanimanja trećeg stepena u našim srednjim školama.

-Tehnička škola je vrlo atraktivna, na treći stepen su otišli i đaci koji su imali i više od 50 poena. Najatraktivnije su bili vozači, gde poslednji upisani učenik ima 58 bodova. Učenici su mogli da upišu  četvrti stepen, ali nisu. Očigledno je da se učenici odlučuju za neka praktičnija zanimanja, da se procenjuje sa kojim smerom se posle završene srednje škole najbrže dolazi do posla – navode u Okružnoj upisnoj komisiji.

Broj nepopunjenih mesta za zanimanja četvrtog stepena naših srednjih škola veliki je i zbog činjenice da je ove godine oko 70-ak učenika odlučilo da upiše privatnu srednju medicinsku školu, a da je jedan broj dobrih učenika odlučio da u Beogradu nastavi školovanje.

J.V.

 

2 thoughts on “ZANATI NAJTRAŽENIJI, ZA ČETVOROGODIŠNJA ZANIMANJA SVE MANJE INTERESOVANJA

 • 28. jula 2019. at 18:29
  Permalink

  Imate bre ove odbornike iz snsa. Oni su svi dobacili najdalje do cetvrtog a vecina do treceg. Bice dovoljno.

  Reply
 • 12. jula 2019. at 11:53
  Permalink

  Pametna deca, znaju sta ti treba da prebegnes u inostransto…

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *