TEATAR U TVRĐAVI OD 10. DO 14. JULA

Ovogodišnji „Teatar u tvrđavi“, koji će biti održan od 10. do 14. jula, biće revijalnog karaktera, a repertoar će činiti pet pozorišnih ostvarenja iz Srbije, navedeno je u saopštenju prosleđenom medijima.

Festival će otvoriti Euripidova antička tragedija ,,Žene iz Troje’’, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović, reditelja Nebojše Bradića. Priča oživljava događaje iz trojanskog rata i čuvenog drvenog konja ubačenog u zidine Troje. Ovo je priča o ženama Trojankama koja se odigrava u ovom vremenu, a skrenuće pažnju na vanvremensku temu besciljno vođenog rata.

Potom sledi predstava Leskovačkog narodnog pozorišta ,,Otac’’, reditelja Miloša Jagodića. Predstava prati večni sukob dve strane, oca i majke, jednog nezadovoljstva naspram drugog, majke protiv oca. Ovo je mešavina modernog i starinskog pozorišta, a sve po istoimenom tekstu Augusta Strindberga.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Teatar u tvrđavi, biće izvedena i komedija ,,Lutka’’ reditelja Bojana Dimitrijevića i Nevene Vukes, rađena po tekstu Mira Gavrana. Nakon sedmogodišnje veze, glavni lik odlučuje da stupi u vezu sa android najsavršenijom lutkom napravljenom u laboratoriji. Koliko će ga koštati ova odluka i gde će završiti, videćemo u ovoj komediji.

Četvrtog dana festivala na programu je predstava Miroslava Krleže „U agoniji“, u režiji Ane Đorđević. Priča prati život muškarca i žene i njihov intenzivni sukob koji zapravo predstavlja paradigmu cele epohe zvane savremeno doba. Predstava je prikaz kriza i dilema savremenog ljudskog bića, koje živi u tehnološki i industrijski drugačijem svetu od onog pre 100 godina. U predstavi glume Marija Vicković, Branko Cvejić i Radovan Vujović.

U repertoar je uvrštena i „Priča o Svetom Savi“ pisca Bratislava Petkovića, u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović, koja je, kako je navedeno u saopštenju, predstava za decu i odrasle i za nju će, kako je najavljeno, ulaz biti besplatan.

Osim „Priče o Svetom Savi“, koja će biti izvedena u okviru, kako je saopšteno, „porodičnog dana“ sa početkom u 20 časova, sve ostale predstave počinju u 21 čas.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *