„SMEDEREVSKE“ PODNOSE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV JASNE AVRAMOVIĆ

Izdavač „Smederevskih novina“ podneće nadležnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv gradonačelnice Jasne Avramović, pošto je odlučila da, po svom ličnom nahođenju, sama selektuje medije kojima će prebaciti sredstva za projektno finansiranje.
Kako saznajemo, uprkos Rešenju Gradskog veća od 19. juna, Avramovićeva odbija da potpiše ugovore sa nekoliko medija, kojima je, prema pomenutom Rešenju, odobren novac za sufinansiranje projekata od javnog interesa. Tako su ugovori potpisani sa 11 od ukupno 17 medijskih kuća kojima su odobreni projekti, dok za preostalih šest, Avramovićeva odbija to da uradi.
-Nekima od njih su, kako saznajemo, već i prebačena odobrena sredstva, a sa nekima još nisu potpisani ni ugovori. Nebrojeno puta do sada gradonačelnica Jasna Avramović pokazala je svoj diskriminatorski odnos prema medijima, i prema pojedinim kolegama, ali osim kritika i upozorenja novinarskih udruženja, za takvo očigledno kršenje Zakona o javnom informisanju, nije snosila nikakve posledice. Ovo je samo još jedan u nizu poteza koji, osim nedostatka političke i kulture javne komunikacije, pokazuje nedostatak kapaciteta za obavljanje funkcije na kojoj se godinama nalazi. Prinuđeni smo da poštovanje zakona zahtevamo i pravnim sredstvima koja su nam na raspolaganju – kaže Jelena Vasiljević, urednik portala.
Prema važećem zakonu „službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“. U ovom slučaju jasno je, navode u ovom mediju, da gradonačelnica Avramović, odbijanjem potpisivanja ugovora uprkos odluci Gradskog veća, upravo čini ovo krivično delo.
Podsećamo, članom 4. Zakona o javnom informisanju predviđeno je da je „zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“. Takođe, u istom članu je navedeno da se „sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja“. U istom ovom Zakonu, u članu 8. navodi se da je „izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja“.

J. Šešlak

One thought on “„SMEDEREVSKE“ PODNOSE KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV JASNE AVRAMOVIĆ

  • 3. jula 2019. at 10:46
    Permalink

    Niti ste vi medij, niti je Jasna Avramović gradonačelnik. Presudiće vrhovni kadija kao i o svemu. A platiće sirotinja raja kao i uvek.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *