ČIŠĆENJE PRIOBALJA DUNAVA – SAKUPLJENO 2,5 TONA OTPADA

U velikoj akciji čišćenja priobalja Dunava u sedam gradova prikupljeno je više od 2,5 tone ambalažnog otpada i očišćeno oko 2 kilometra obale. Akcija je okupila 350 volontera u Apatinu, Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu, Golupcu i Kladovu koji su svojim angažovanjem, povodom međunarodnog dana Dunava, doprineli očuvanju životne sredine i smanjenju ambalažnog otpada. Čišćenje priobalja organizovao je COCA-COLA sistem u Srbiji u partnerstvu sa organizacijom „Let`s do it“ Srbija, a pridržili su im se brojni građani i zaposleni kompanije, saopšteno je iz „Coca-cola HBC“  Srbija.

Akciju je obeležilo i proglašenje pobednika konkursa za najuspešniju školu u prikupljanju ambalažnog otpada, koji su početkom juna raspisali „Coca-cola“ sistem i nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije. Nagradu od 10.000 evra za renoviranje školskog dvorišta, dobili su učenici gimnazije „Nikola Tesla“ iz Apatina. Samo zahvaljujući ovom konkursu, na kojem su učestvovale srednje škole iz sedam podunavskih gradova, prikupljeno je više od 2 tone ambalaže.

-Već gotovo 15 godina kao jedan od inicijatora obeležavanja Međunarodnog dana Dunava, sprovodimo brojne inicijative usmerene ka zaštiti dunavskog sliva u našoj zemlji. Građanima smo u proteklom periodu poklonili Dunavske eko parkove u četiri grada: Apatin, Novi Sad, Smederevo i Sombor, a obeležavanjem ovog značajnog datuma, želimo da inspirišemo lokalno stanovništvo da zajedno posvetimo više pažnje očuvanju eko sistema. Brojni volonteri i impresivni rezultati koje smo postigli su dokaz da se ekološka svest budi, ali i da je posvećenost  „Coca-cola“  sistema očuvanju reka i problemu ambalažnog otpada prepoznata i podržana – izjavio je Svetoslav Atanasov generalni direktor kompanije „Coca-cola HBC“  Srbija.

Ovu akciju čišćenje priobalja najlepše reke u Srbiji podržalo je i Ministarstvo zaštite živote sredine.

-„Coca-cola“ sistem je kompanija koja se trudi da bude veoma odgovorna prema okruženju u kome radi i danas smo zbog toga ovde, da simbolično pokažemo kako najveći svetski biznis ide ruku pod ruku sa zaštitom životne sredine – rekao je ministar Goran trivan, koji je i sam učestvovao u akciji.

„Coca-cola“ sistem u Srbiji tradicionalno organizuje Međunarodni dan Dunava u saradnji sa Republičkom direkcijom za vode i brojnim partnerima još od 2004. godine. U realizaciji brojnih projekata na očuvanju „evropskog Amazona“, kompanija je uspešno sarađivala sa brojnim partnerima, gradovima i opštinama. Među najuspešnijima, izdvaja separtnerstvo sa Svetskom organizacijom za prirodu, sa kojom kompanija u specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje radi na obnovi vlažnih i plavnih područja duž Dunava.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *