E PODUNAVLJE: SLUČAJ „PALANKA PROMET“: Crvljiva jaja i lažne deklaracije diskvalifikuju konzorcijum za Beograd?

ePodunavlje Juni 23, 2019

SLUČAJ „PALANKA PROMET“: Crvljiva jaja i lažne deklaracije diskvalifikuju konzorcijum za Beograd?

Slučaj firme „Palanka Promet“, kojoj je Uprava za veterinu oduzela veterinarski kontrolni broj, objekat u Smederevskoj Palanci obrisala iz registra odobrenih objekata, a protiv odgovornog lica Zvonka Stojkovića podnela prijavu, jer ne ispunjava propisane veterinarsko-sanitarne uslove, odnosno opšte i posebne uslove za higijenu hrane životinjskog porekla za delatnost proizvodnje/skladištenja/prometa hrane životinjskog porekla, skrenuo je pažnju javnosti na konzorcijum za snabdevanje predškolskih i drugih ustanova u Beogradu.

Firma „Palanka Promet“ i još pet firmi potpisali su 13. novembra 2018. godine Sporazum o zajedničkom nastupanju, odnosno podnošenju zajedničke ponude u otvorenom postupku javne nabavke broj JN 12/18 – namirnice naručioca Grad Beograd – Gradska uprava grada Beograda. Ugovorne strane su se saglasile da nosilac posla bude „Palanka Promet“ doo, koje će podneti ponudu i koje će zastupati zajedničku ponudu pred naručiocem, te da u ime svih učesnika potpiše model ugovora i sve obrasce sem izjava datih pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Podsećamo, „Palanka Promet“ je Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“ u Valjevu, u dužem vremenskom intervalu, dostavljalo crvljiva jaja, lepljivo juneće, svinjsko i pileće meso neprijatnog mirisa, nekarakteristične boje, neodgovarajuće temperature, nezadovoljavajućeg kvaliteta, meso koje je prepuno vezivnog tkiva sa dosta masnoće. Te namirnice dostavljane su u neadekvatnoj ambalaži, sa nepotpunom dokumentacijom i lažnim deklaracijama, za koje su proizvođači potvrdili Veterinarskoj inspekciji Kolubarskog okruga da nisu njihove.

S obzirom da se u konkretnim slučajevima ne zna poreklo mesa koje je Stojković dostavljao kuhinji valjevskog vrtića, u kojoj se dnevno priprema 6.500 obroka, nadležni organi su dužni da javnost upoznaju sa informacijama odakle Stojkoviću namirnice za koje je, uz pretnje zaposlenima u vrtiću, insistirao da se nađu u dečjim tanjirima.

Napominjemo da valjevski vrtić nije izolovan slučaj, te očekujemo da se preispitaju sve nabavke „Palanka Promet“, ne samo iz ugla ispravnosti namirnica, nego i kroz finansijske efekte ove beskrupulozne afere, zbog činjenice da Stojković, dokazano lošom robom bez porekla, snabdeva veliki broj predškolskih, zdravstvenih i drugih ustanova u Srbiji, te da o ovoj aferi obaveste sve lokalne samouprave i ustanove poput Kliničkog centra, u kojima se „Palanka Promet“ pojavljuje na javnim nabavkama, vrednim stotine miliona dinara.

Prema nezvaničnim informacijama „Palanka Promet“ i dalje učestvuje na javnim nabavkama, sa privremenim dozvolama koje više nisu važeće. Prema nepotvrđenim informacijama, postoji sumnja da se to trenutno dešava u Pančevu.

Javnost mora da zna kako je Stojković, od običnog bolničkog magacionera i vlasništva zemlje samo u saksijama roditeljskog stana, postao vlasnik na desetine ozbiljnih nekretnina, odnosno, kako sam sebe naziva, „katastarski vlasnik Smederevske Palanke“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *