PLANINARI „ČELIKA“ OSVOJILI ŠAR-PLANINU

PSK „Čelik“ je nedavno organizovao dvodnevnu akciju u Severnoj Makedoniji, tačnije, reč je o 38-oj tradicionalnoj međunarodnoj akciji „Titov vrh“ koji je na 2.747 metara nadmorske visine i najviši je vrh Šar Planine. Članovi „Čelika“ obišli su  i planinu Vodno, kanjon Matka, a obišli su i Skoplje.

Šesnaest članova PSK „Čelik“ bili su gosti PK „Bistra“ iz Skoplja, a osvajanje planina u Severnoj Makedoniji započeli su usponom na planinu Vodno. Prethodno su se upoznali sa kulturno-istorijskom baštinom glavnog grada ove zemlje. Prvog dana učesnici akcije prešli su između 25 i 28 kilometara,a ukupna visinska razlika pređena tog dana je oko 1.200 metara.

-Te večeri stigli smo na poznato skijalište Popova šapka iznad tetova, smestili se u istoimeni hotel, gde su nas dočekali predstavnici PK „Ljuboten“ iz tetova. U nedelju rano ujutru, kao deo od 630 planinara iz Srbije, krenuli smo na letnju „Vakuf“ stazu. Ona obilazi grebenski deo sa jugozapadne strane i vrhove Ceripašina, Antena, Karabunar i Bakrdan. Početna nadmorska visina je 1650 metara nadmorske visine. Staza je uska, puteljak koji vodi kroz široke travnate padine sa ponekom stenom, uspon je u početnom delu konstantan, ali blag. Nakon toga naišli smo i na mesta na kojima se zadržao sneg, a kako smo prešli 2000 metara, na terenu je počeo da preovlađuje snežni pokrivač. Na nekim delovima staza je sekla pravo kroz sneg. Prošli smo jedan jači uspon i izbili na prevoj sa koga su se jasno videli svi glavni vrhovi, Plat, Lješnica, Kobilica, Crni vrh, Ljuboten… Odatle je sledio konačan uspon do vrha. Išlo se kroz sneg po osetnom nagibu. Konačno, oko 11:15 stižemo na sam vrh koji je sav u belom – kaže Srđan Cicmil, sekretar i vodič PSK „Čelik“ i dodaje:

-S obzirom na to da smo za dva dana prešli skoro 50 kilometara u hodu i 1000 kilometara u putu, može se reći da je akcija bila psihofizički naporna i trebalo je izdržati sve to i vratiti se živ i zdrav, otići sutra na posao, ne spavati na pauzi, biti koliko toliko produktivan i izbeći mrke poglede šefova. Nijedan drugi klub na stazi nije prešao toliku kilometražu za oba dana. Uglavnom su se čuvali za Titov vrh. Prvog dana smo imali osunčanu, dinamičnu, raznoliku, dugačku i osrednje tešku stazu od 28 km na planini Vodno i kanjonu Matke začinjenu sa Skopljem, prepunu i prirodnih lepota i čovekovih umetničkih rukotvorina. Drugog dana je bila klasična visokogorska staza, fizički zahtevna, smeštena u izvanrednoj prirodi šarplaninskog zapadnog kraka, obilato ispunjenoj livadama na kojima caruju žuti i ljubičanstveni šafrani.

Ističe i da je petoro ljudi iz grupe prvi put zakoračilo iznad 2000 metara i „pomerilo granice svojih pešačkih dostignuća“. On sam je treći put bio na stazi i prvi put došao do vrha. Prvih dva puta je bio u decembru. Jedan planinar je posle višegodišnje pauze i potpuno van kondicije, ali na jaku volju, na svom prvom usponu prešao 25 kilometara, navode iz ovog kluba.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *