GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI: „REMASTER RELIGIJE“

Gradska galerija savremene umetnosti, u smederevskom Muzeju,  u okviru svog godišnjeg programa, organizuje izložbu pod nazivom „Remaster religije“ beogradskog autora Aleksandra Todorovića. Otvaranje izložbe najavljeno je za četvrtak, 13. jun, u 19 časova.

-Umetnik će postaviti objekte i radove malog i srednjeg formata koji su rađeni jajčanom temperom, zlatnim listićima i paladijumom n adrvenoj dasci, kao i akvarele i digitalni print. Okosnicu njegove izložbe u Smederevu činiće fenomeni modernog društva, odnosno recepcija i reakcija umetnika na svet koji ga okružuje – navode organizatori.

Objašnjavaju da umetnik u svojim radovima referiše, pre svega, na popularnu kulturu, ilustraciju i strip, iako su mu osnovni motivi, političari i birokrate, kao i drugi tipovi, odnosno modeli savremenog potrošačkog i mas-medijskog društva. Autor koristi tehnike religijskog slikarstva, podvlačeći ovim putem osnovnu poruku svoje slikovne predstave, koju čini njegovo upozorenje da čovekov nagon ka verovanju (i religiji), u savremenom kontekstu „može biti usmereno ka idejama i stvarima koje nam ne samo ne trebaju, već nam i škode.“

-Koristeći vizuelne i kompozicione elemente religiozne ikonografije, a menjajući narative i aktere – mesije u političare, partijske sledbenike u apostole, a običan narod u kreš-testlutke – sproveden je svojevrstan remaster religije na izabranim radovima. Na njima vidimo panteon likova koji se godinama postepenogradi, dok su tematike te ikonografije raznovrsne. Radovima, koji pripadaju vremenski i tematski različitim serijama, zajednička je inspiracija koja dolazi iz posmatranja savremenog sveta.Izabrane teme, poput popkulture i istorije,  bivaju istraživane kroz upotrebu crnog humora, ironije, pa i određene doze sarkazma. Vizuelni stil vremenom varira, predstavljajući mešavinu drevnog crkvenog vizantijskog slikarstva, ukrštenog sa popartom i haj-end ilustracijom – navodi se u katalogu koji prati ovu izložbu.

Aleksandar Todorović je rođen 1982. godine. Upisuje 2002. godine Fakultet Likovnih Umetnosti u Beogradu, koji završava 2007. kao diplomirani slikar (master), u klasi prof. Gordana Nikolića. Još za vreme fakulteta kreće sa izlaganjem svojih radova po grupnim i studenstkim izložbama. Prvu samostalnu izložbu imao je 2010-te godine, u NovomSadu. Postao je član ULUS-a i u statusu je samostalnog umetnika od 2011-te godine. Radovi i intervjui su mu objavljivani na umetničkim blogovima, u internet i štampanim publikacijama širom sveta.Izabran je kao jedan od 100 perspektivnih umetnika za objavljivanje u umetničkoj publikaciji „100 painters of tomorrow“ izdavačke kuće „Thames&Hudson“. Njegovi radovi nalaze se u više domaćih i stranih kolekcija. Osvojio je nekoliko konkursnih nagrada na domaćim i stranim umetničkim takmičenjima. Jedan je od osnivača umetničkegrupe C4, sa kojom je imao više grupnih izlaganja. Do sada ima blizu 50 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Grčka, Austrija, Francuska, Engleska, Amerika). Aktivno sarađuje sa galerijom „DioHoria“ u Grčkoj. Živi, izlaže i stvara aktivno u Beogradu.

 Iz Gradske galerije savremene umetnosti pozivaju sugrađane da posete ovu izložbu, koja će, kako najavljuju, biti otvorena do 12. jula.

J.V.

 

Comments are closed.