CZK: IZLOŽBA DELA SA LIKOVNE KOLONIJE „DELIBLATSKI PESAK“

U petak, 7 juna, u Galeriji Centra za kulturu, biće otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji „Deliblatski pesak“ u Pančevu. Ovom izložbom ujedno se obeležava 50 godina rada kolonijea, a program otvaranja počinje u 19 sati i 30 minuta.

-Likovna kolonija „Deliblatski pesak” Pančevo je najstarija manifestacija u gradu Pančevu, savremena umetnička radionica, stecište umetnika, izazov za mlade da krenu stazama stvaralaštva. „Deliblatski pesak” je kolonija koja se potvrdila kao stalno mesto štafelajnog slikarstva,  nekada prirodnog okvira likovnog izražavanja, koje je sadržalo ceo raspon od klasičnog do savremenog izraza. U poluvekovnom funkcionisanju likovne kolonije „Deliblatski pesak” nastala je obimna i dragocena zbirka ulja, pastela, akvarela, skulptura, crteža i grafike koja broji ukupno 1.289 predmeta i koji će imati važnog udela u budućem utvrđivanju fizionomije umetnosti na ovim prostorima. Od 1969. godine, kada je Kolonija počela sa radom, u njoj je učestvovalo 430 umetnika – navode organizatori.

Izbor 40 umetničkih radova (38 slika i dve skulpture) za izložbu u Galeriji Centra za kulturu Smederevo sačinio je Mile Ignjatović, istoričar umetnosti iz Novog Sada. Izložbu će posetioci moći da pogledaju do 21. juna. Likovnu kolonije „Deliblatski pesak” organizuje Kulturno prosvetna zajednica Pančevo.

SDN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *