URUČENA PRIZNANJA FONDA „BRANISLAV MANE ŠAKIĆ“

U smederevskoj Narodnoj biblioteci uručena su priznanja koja Fond „Branislav Mane Šakić“ dodeljuje od 1998. godine. Ovogodišnji dobitnik istoimene plakete za doprinos očuvanju srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja je novinar Radio Smedereva i Luks radija Dragan Pavlović, dok je specijalno priznanje, ustanovljeno pre dve godine, koje se dodeljuje strancima za izuzetno vladanje srpskim jezikom, ovog puta pripalo blogeru u turizmologu iz Brazila, Tijagu Fehejri.

-Ovo je zapravo nagrada za neki minuli rad, jer u poslednje vreme nisam pred mikrofonom tako često, na žalost, ali nadam se da će nešto da se promeni, da ću se vratiti u elektrosnke medije, ja bih najviše voleo da se vratim u radio, ali za sada nemam prilike – rekao je prilikom dodele plakete Dragan Pavlović, osvrnuvši se na svoj prvi „Dnevnik“ i saradnju sa Manetom Šakiće, sa kojim je radio u tadašnjem Radio Smederevu:

-Ne mogu da se setim kako niko od iskusnih novinara tog trenutka nije bio u redakciji, nešto se stvarno desilo, i meni su poverili da radim, a tada je bilo zaista nezamislivo da honorarni saradnik radi „Dnevnik“, to je centralna informativna emisija, udarna… I sećam se da tog dana bio neki važan događaj, da su izbeglice prvi put krenule, ja mislim iz Hrvatske, i prvi razgovor je bio sa nekim iz Komesarijata za izbeglice koji je uradila koleginica Stanilović… Samo se toga sećam i ničega drugog. Na žalost, nisam sačuvao taj svoj prvi dnevnik… Mane Šakić je uticao na mene, jer smo svakodnevno radili, nismo toliko u programu, ali bio je tu sa nama, davao nam je savete, to je dragoceno.

Fond „Branislav Mane Šakić“ je u prethodnom periodu prepoznao važnost pravilnog govora i van elektronskih medija, zbog čega ke 2017. godine ustanovljeno specijalno priznanje namenjeno strancima.Ove godine uručeno je Brazilcu Tijagu Fehejri, koji svojim blogom „Dobrodošli u Srbiju“, na portugalskom, ali i srpskom jeziku, i to ćiriličnim pismom, poziva svoje sunarodnike, ali i ljude iz celog sveta da posete našu zemlju. Na taj način uspostavlja i važne kulturno-turističke veze Srbije i daleke zemlje iz koje dolazi. Tijago se prvi put susreo sa našim jezikom 2010. godine, za dve godine uspeo je da njime ovlada, i uspeh u radi duguje izuzetnom pznavanju našeg jezika. Fond je mišljenja, kako je saopšteno, da on poseduje izgrađeni govor jednog obrazovanog čoveka, koji je usvojio sve odrednice standardnog srpskog jezika. U osvrtu na svoj prvi susret sa našim jezikom, Tijago je otkrio da je prvobitno smatrao da će za njega biti nemoguće da nauči srpski, ali da je koristio sve dostupne metode u Brazilu, poput muzike, druženja, udžbenika, da savlada ćirilicu, govor i naših sedam padeža.

-Srbija je zemlja koja je izuzetno lepa, bogata, ne finansijski možda, ali drugim stvarima. Turisti koji dođu ovde oduševe se, teško je opisati njihove reakcije kad usred sela pronađu nekog ko ih ugosti, kaže: dođite, evo izvolite hrane, rakije, muzike, osećaju se dobrodošlo. Vide po ulicama ćirilicu i ne veruju kako je to lepo i drugačije. Biti drugačiji je veliko bogatstvo. Srbi se trude da postanu ono što nisu, što Zapad već jeste, narod zaboravlja svoj jezik, običaje i pismo, a to ne sme nikako da se desi. Nisam protiv globalizacije i modernizacije, ali ne treba da zaboravimo svoju tradiciju, jezik, pismo. To je bogatsvo sveta, ja u tom svetu želim da živim i nadam se da će Srbija zadržati ono što je najbolje, a izbaciti ono što ne valja – poručio je Brazilac prilikom uručenja specijalnog priznanja.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *