DAN NEZABORAVA

Služenjem parastosa na smederevskom starom groblju i okupljanjem kod spomenika „5. jun“ obeležena je godišnjica najveće tragedije u istoriji grada – eksplozije municije u Tvrđavi, 1941. godine.

Smederevsko sveštenstvo u podne je održalo parastos žrtvama kod Spomen-kostrurnice na starom groblju. Predstavnici lokalne samouprave, brojnih udruženja, Gimnazije i porodica žrtava, položili su venac kod spomenika koji je delo našeg vajara Selimira Jovanovića.

-Postoje ljudi, mesta i događaji koji se nikada ne zaboravljaju, i traju u narodu i istoriji. Obeležavanjem 5. juna želimo da sačuvamo od zaborava i da prenesemo na nove generacije tradicionalne vrednosti – rekao je u kratkom obraćanju zamenik predsednika Skupštine grada Branče Stojanović, pozvavši istoričare da konačno odgovore na pitanje šta je bio stvaran uzrok eksplozije.

Eksplozija se dogodila 5. juna 1941. godine u 14 časova i 14 minuta, a još uvek se ne zna šta je izazvalo paljenje oko 200 tona nafte i nemačkog skladišta municije, tada smeštenog u Tvrđavi. Nije utvrđen ni tačan broj stradalih. Među poginulima, bilo je i 17 glumaca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ali i 41 učenik Gimnazije, koji su tog dana uzimali diplome. U zajedničkoj grobnici sahranjeno je 485 identifikovanih i 250 neidentifikovanih žrtava.

J.V.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *