JASNA AVRAMOVIĆ NASTAVLJA DA PLJAČKA BUDŽET SMEDEREVA?

Tokom prethodnih nekoliko nedelja u Karađorđevoj ulici, tačnije, njenim pojedinim delovima, izvode se radovi na rekonstrukciji trotoara. Primetno je da se radi sukcesivno, deo po deo, kako bi se izbegle, ionako prilične saobraćajne gužve na ovoj deonici, a za sada se uređuje samo jedna njena strana. I ništa u vezi sa ovim radovima ne bi bilo sporno, da nije poznata činjenica da rekonstrukcija cele Karađorđeve ulice tek treba da usledi, pa se postavlja pitanje da li će isti posao u kratkom vremenskom roku biti rađen dva puta, odnosno, da li će građani Smedereva dva puta plaćati istu stvar.
Naime, do sada javnosti nisu predočeni podaci o radovima u Karađorđevoj ulici koji su u toku (što je za ne poverovati, s obzirom na to da je reč o budžetskim sredstvima), ali je prema raspoloživim informacijama poznato da je u toku izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju iste. Tačnije, grad Smederevo je 21. novembra prošle godine sa grupom ponuđača koju zastupa „Putinvest“ iz Beograda, a nakon raspisane javne nabavke, sklopio ugovor kojim je predviđena izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Karađorđeve ulice u Smederevu. U obaveštenju o zaključenom ugovoru navodi se da je vrednost posla 2,7 miliona dinara bez PDV-a, kao i da je rok za završetak ovog posla 200 dana.
– U okviru projekta treba predvideti rekonstrukciju saobraćajnice (kolovoz, trotoari, ulična parking površina) – sa zadatim elementima definisanim ovim projektnim zadatkom, rekonstrukciju javnih površina između ulice i objekata (do granice objekata) sa redefinisanjem parternih površina, pristupa i trotoara oko objekata, kao i javnog zelenila u obuhvaćenom koridoru. Projektom obuhvatiti i kompletnu rekonstrukciju javne rasvete. Projektom treba obuhvatiti i elemente urbane opreme u uličnom koridoru (đubrijere, reklamni panoi, dekorativni i zaštitni elementi i sl .), kao i lokacije za postavljanje podzemnih kontejnera za smeće – navedeno je u konkursnoj dokumentaciji, a iz čega se jasno vidi da projekat rekonstrukcije obuhvata i trotoare.
Takođe, navedeno je da će u okviru rekonstrukcije ulice biti zamenjena i dotrajala infrastruktura, za šta će, svako u svojoj nadležnosti, biti zadužena javna preduzeća.
Osim logičnog pitanja koje se nameće, a to je zbog čega se radi rekonstrukcija dela trotoara u ulici koja je, kako se vidi iz navedenog, planirana za kompletnu rekonstrukciju, još jedna stvar u vezi sa ovim poslom je prilično diskutabilna,a to je činjenica da je lokalna samouprava raspisala javni nabavku za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju ulice u gradu koji ima javno preduzeće „Urbanizam“, čiji bi izvorni posao trebalo da bude upravo to. Zbog čega lokalno javno preduzeće nije uradilo ovaj posao, ako je, podsetimo, nedavno istaknuto da će rekonstrukcija Đušine ulice biti urađena upravo po njihovom projektu?
U narednom periodu portal „Smederevske novine“ baviće se ovom temom, a pokušaćemo da dođemo do odgovora ko stoji iza ovog posla u Karađorđevoj ulici, zbog čega izvodi sada, ako se zna da treba da usledi kompletna rekonstrukcija ove deonice duge 980 metara, kao i koliko će dupli posao koštati građane Smedereva.

J.Šešlak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *